Co może jeść osoba z dieta ubogą w białko i potas?

W zeszłym tyg. Byłam przeziębiona - z końcem choroby zaczęły boleć mnie nerki. Okazało się że mam wysoki poziom białka kreatyniny i potasu. Wynik usg nerek jest ok. Lekarz postawił diagnozę że to infekcja i dostałam antybiotyk. Jednak mam mieć dietę uboga w białko i potas. Co zatem mogę jeść aby sobie nie zaszkodzić?
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,

dieta niskobiałkowa powinna być uboga w mięso, jajka czy produkty mleczne, ale nie powinno się ich całkowicie usuwać z diety, ponieważ jest to białko pełnowartościowe. W warzywach, owocach i produktach zbożowych znajduje się białko niepełnowartościowe. W diecie bardzo ważny jest balans pomiędzy białkiem roślinnym a zwierzęcym.
Niestety nie podała Pani konkretnych wyników badań, więc nie można ocenić jak bardzo zaawansowana powinna być dieta w Pani przypadku.
Potas według zaleceń lekarza może Pani ograniczyć. Najbogatsze źródła potasu
(zawartość potasu w 100 g produktu)
morele suszone – 1666 mg
figi suszone – 938 mg
awokado – 600 mg
banany – 395 mg
ziemniaki – 357 mg
seler – 320 mg
kiwi – 290 mg
pomidory – 282 mg
grejpfruty – 277 mg.
Dorosła osoba powinna dostarczyć organizmowi 2000–3000 mg potasu dziennie.
Ponadto uważam, że najlepszym rozwiązaniem dla Pani będzie kontakt z dietetykiem, który po dokładnym wywiadzie określi odpowiednie proporcje białka i pokaże jak taka dieta powinna wyglądać.

Pozdrawiam
Joanna Wardenga

0

Witam
Przede wszystkim dużo pić wody niskomineralizowanej min 2 litry codziennie ( nie kawy, herbaty) oraz odstawić lub mocno ograniczyć mięso, ryby, produkty mleczne, banany, pomidory. Pamiętajmy, że taka dieta powinna być elementem przejściowym do wyrównania parametrów. Później powinna zostać dalej woda a dieta powinna już być blilansowana.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty