Białko i nabiał to nie to samo. Białka to składniki odżywcze pełnią funkcje: strukturalną i zapasową, ale też wiele innych.
Nabiał to produkty spożywcze takie jak: mleko, wszystkie produkty pochodzenia mlecznego oraz jajka.
Witam serdecznie. Białko pełni szereg funkcji w naszym organizmie. Między innymi buduje nasze mięśnie, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. 1 g białka dostarcza około 4 kcal. Pełnowartościowe białko znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego tj. mleko, jogurt, kefiry, mięso, wędliny. Białko roślinne znajduje się m.in. w fasoli i soi. Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaką rolę odgrywa białko w procesie odchudzania? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta a ćwiczenia na siłowni – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Dieta po wyeliminowaniu mięsa, ryb i nabiału – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
- Jak utrzymać stałą wagę po odchudzaniu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Posiłki, w których będzie 70 gram białka – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Witamina K w pożywieniu – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Ile można spożywać soi w ciągu dnia? – odpowiada Natalia Ulewicz
- Jaki lek na niedobór żelaza? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Czy czerwone wino pomaga na wzrost krwi? – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Nabiał a glikemia – odpowiada Lek. Małgorzata Waszkiewicz
artykuły
Mleko roślinne - właściwości zdrowotne. Jakie wybrać?
Mleko roślinne, ściślej mówiąc napój roślinny, to
Pięć najczęstszych pytań o dietę wegetariańską. Odpowiada dietetyk
Polacy coraz chętniej ograniczają mięso. Niektórzy
Nieoceniona rola białka w diecie chorego na nowotwór
Choroba nowotworowa wymaga szczególnej troski o di