Dzień dobry! Białko stanowi zasadniczy element budowy wszystkich komórek ustroju człowieka. Białko steruje procesami przemiany materii, reguluje pracę naszego organizmu przez działanie hormonów. Bierze również udział w procesach obronnych organizmu. Źródłem pełnowartościowego białka jest mleko i jego przetwory, mięso i wędlin (np. chude mięso drobiowe lub z królika). Białko roślinne znajduje się w produktach tj. soja, fasola.
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam serdecznie,
Białko przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Dodatkowo jest cennym źródłem witamin i minerałów. Jeżeli ćwiczymy podczas odchudzania białko jedzone w posiłkach okołotreningowych przyspiesza odbudowę włókien mięśniowych.
Bardzo dobrym źródłem białka są jaja, białe mięsa, ryby, rośliny strączkowe oraz w mniejszym stopniu twarogi, kefiry, jogurty czy mleko. Produkty wymienione w drugiej kategorii mają białko słabiej przyswajalne.
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Białko jest składnikiem budulcowym organizmu, wchodzi w skład enzymów oraz pełni w organizmie szereg innych funkcji. W procesie odchudzania również jest istotne gdyż przyspiesza metabolizm natomiast należy uważać, żeby nie spożywać go zbyt dużo gdyż nadmiar białka zakwasza organizm, obciąża wątrobę i nerki, wypłukuje składniki mineralne z organizmu. Pełnowartościowe jest białko zwierzęce - białko jaj, chude mięso (drób), ryby (dorsz, tuńczyk) oraz nabiał.
Witam, rola białka została już wspomniana wyżej, chciałbym tylko dodać, że najlepiej przyswajalnym bialkiem dla człowieka jest białko jaja kurzego, wchłania sie ono w 100%, nie dając , zadnych produktów ubocznych w postaci kwasu moczowego i mocznika, pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Białko i nabiał a odchudzanie – odpowiada Anna Porada
- Dieta wysokobiałkowa a siłownia i praca fizyczna – odpowiada Mgr Klaudia Wita
- W jakich produktach jest dużo białka? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy powinnam ograniczyć białko? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Zerwanie mięśnia Achillesa i sposoby leczenia – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Czy dziecko może zjadać 3-4 białka jajka kurzego w ciągu jednego dnia? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Dieta a wytrzymałość włosów – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Stosowanie kasz przy odchudzaniu – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Produkty przyspieszające przemianę materii i spalanie tłuszczu – odpowiada Julita Krawczyk
- Kaszka manna a rozwój małego dziecka – odpowiada Mgr Jolanta Łobocka
artykuły
Nieoceniona rola białka w diecie chorego na nowotwór
Choroba nowotworowa wymaga szczególnej troski o di
Dieta w ciąży na mdłości. Zasady zdrowego odżywiania przyszłej mamy
Dieta w ciąży powinna być zróżnicowana. Tym bardzi
Białko - charakterystyka i rola, występowanie, odżywki białkowe, niedobór, dawkowanie
Białko, które nazywamy proteinami stanowi główny m