Witam Panią,
nic bardziej mylnego - białko jest dość długo trawione i przyspiesza metabolizm. Pyta Pani czy może po nim tyć - tak jeżeli będzie jedzone w nadmiarze, ale jeżeli wyliczy Pani odpowiednią ilość białka do swojego zapotrzebowania to nie jest możliwe aby Pani po nim tyła.
Białko zawierają głównie jaja, mięso, ryby, strączki i nabiał.
Jeżeli byłaby Pani zainteresowana to układam indywidualne jadłospisy. Jest to możliwe po osobistej konsultacji - pacjentów przyjmuję w Warszawie lub jeżeli nie ma Pani możliwości dojazdu to przez internet.
kontakt: joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nie samym białkiem człowiek żyje :) dieta musi być odpowiednio zbilansowana, musi zawierać również tłuszcz i węglowodany. Jeśli jest sytuacja, ze Pani ma nietolerancję pokarmową IgG na mleko krowie to spożywanie produktów nabiałowych nasila stan zapalny w organizmie i z odchudzania nici. Takie testy może Pani zrobić u mnie w Gabinecie - zapraszam.
www.dietetykwkrakowie.pl; https://www.facebook.com/DietetykwKrakowie
Witam serdecznie
Nadmierna ilość białka niezależnie od pochodzenia, może prowadzić do gromadzenia się tkanki tłuszczowej.
Ilość białka w diecie odchudzającej nie powinna przekraczać 2,2 g/kg masy ciała.
Dobrym źródłem białka są:mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych. Jednak proszę pamiętać, że białko pochodzenia zwierzęcego zakwasza nasz organizm. Dlatego też trzeba je częściowo zamienić na roślinne. Również pamiętać, żeby nie zabrakło warzyw i owców w diecie.
Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również
z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ryzyko chorób serca a spożywanie dużych ilości białka – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Analiza jadłospisu 20-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaką rolę odgrywa białko w procesie odchudzania? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy dziecko może zjadać 3-4 białka jajka kurzego w ciągu jednego dnia? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Ile gram białka powinnam jeść przy zapotrzebowaniu 2000 kcal? – odpowiada Dr Aneta Bednarek
- Czy 30% białka na diecie odchudzającej jest bezpieczne dla zdrowia? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Posiłki, w których będzie 70 gram białka – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Co można jeść z nabiału przy takiej alergii? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Produkty dostarczające węglowodany i białka – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Czy spirulina i chlorella oraz ryby i jaja dostarczą białka? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
artykuły
Kiedy najlepiej jeść białko, by wspierać spalanie tłuszczu?
Białko to coś więcej niż budulec mięśni. Ma realny
Produkty wysokobiałkowe zyskują na popularności. Czy warto po nie sięgać?
Dietetyk Michał Wrzosek ostrzega przed nadmiernym
Pięć najczęstszych pytań o dietę wegetariańską. Odpowiada dietetyk
Polacy coraz chętniej ograniczają mięso. Niektórzy