Witam Panią,
nic bardziej mylnego - białko jest dość długo trawione i przyspiesza metabolizm. Pyta Pani czy może po nim tyć - tak jeżeli będzie jedzone w nadmiarze, ale jeżeli wyliczy Pani odpowiednią ilość białka do swojego zapotrzebowania to nie jest możliwe aby Pani po nim tyła.
Białko zawierają głównie jaja, mięso, ryby, strączki i nabiał.
Jeżeli byłaby Pani zainteresowana to układam indywidualne jadłospisy. Jest to możliwe po osobistej konsultacji - pacjentów przyjmuję w Warszawie lub jeżeli nie ma Pani możliwości dojazdu to przez internet.
kontakt: joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nie samym białkiem człowiek żyje :) dieta musi być odpowiednio zbilansowana, musi zawierać również tłuszcz i węglowodany. Jeśli jest sytuacja, ze Pani ma nietolerancję pokarmową IgG na mleko krowie to spożywanie produktów nabiałowych nasila stan zapalny w organizmie i z odchudzania nici. Takie testy może Pani zrobić u mnie w Gabinecie - zapraszam.
www.dietetykwkrakowie.pl; https://www.facebook.com/DietetykwKrakowie
Witam serdecznie
Nadmierna ilość białka niezależnie od pochodzenia, może prowadzić do gromadzenia się tkanki tłuszczowej.
Ilość białka w diecie odchudzającej nie powinna przekraczać 2,2 g/kg masy ciała.
Dobrym źródłem białka są:mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych. Jednak proszę pamiętać, że białko pochodzenia zwierzęcego zakwasza nasz organizm. Dlatego też trzeba je częściowo zamienić na roślinne. Również pamiętać, żeby nie zabrakło warzyw i owców w diecie.
Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również
z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ryzyko chorób serca a spożywanie dużych ilości białka – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Analiza jadłospisu 20-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaką rolę odgrywa białko w procesie odchudzania? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy dziecko może zjadać 3-4 białka jajka kurzego w ciągu jednego dnia? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy 30% białka na diecie odchudzającej jest bezpieczne dla zdrowia? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Ile gram białka powinnam jeść przy zapotrzebowaniu 2000 kcal? – odpowiada Dr Aneta Bednarek
- Co można jeść z nabiału przy takiej alergii? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Posiłki, w których będzie 70 gram białka – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Produkty dostarczające węglowodany i białka – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Czy spirulina i chlorella oraz ryby i jaja dostarczą białka? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
artykuły
Za mało białka w diecie? Tak może odbić się twoim zdrowiu
Białko jest budulcem mięśni i niezbędnym składniki
Niedobory substancji odżywczych w chorobie nowotworowej - jak im przeciwdziałać?
Pacjent onkologiczny wymaga odpowiedniego żywienia
Pięć najczęstszych pytań o dietę wegetariańską. Odpowiada dietetyk
Polacy coraz chętniej ograniczają mięso. Niektórzy