Analiza jadłospisu 20-latki

Mam 20 lat. W mojej diecie nie ma mięsa, nabiału. Jest dużo kasz(głównie jaglana), ziemniaki, żytnie bułki, warzywa, owoce tylko na II śniadanie, piję wodę, białą i zieloną herbatę oraz zioła. Dzień zaczynam od ciepłej wody z cytryną, śniadania to głównie kasza jaglana lub płatki owsiane+ zdrowe dodatki. Obiad surówka bądź warzywa i jedne z ww węglowodanów. Podwieczorek- warzywa. Kolacja to białko roślinne. W ciągu dnia nie jem białka, tylko na kolację. Czuję się ok, ale czy sobie nie szkodzę?
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Kontrola żywności ekologicznej

Witam serdecznie,

Wegetarianizm który praktykujemy rozsądnie i z głową nie jest niebezpieczny. Nie będę Pani namawiała do spożywania mięsa, jeżeli ma Pani takie przekonania i dobrze się z tym czuje jednak postara się Pani jeść więcej białka. Nie wiem czy jada Pani ryby i jaja a jak tak to zachęcam do częstszego spożycia. Białka dostarczy Pani również z roślin strączkowych(dobre źródło) i produktów nabiałowych(choć tu słabo przyswajalne). Zbyt mała ilość białka może nam zaszkodzić. Zadba Pani również o większą ilość dobrych tłuszczów w diecie. dieta nie może się opiera na prawie samych węglowodanach. Musi być zbilansowana i zawierać wszystkie składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach. to że na dziś dzień czuje sie Pani dobrze nie oznacza że negatywne skutki nie pojawią sie w przyszłości. Przeanalizuje Pani swoją dietę i doda do niej więcej białka oraz nienasyconych tłuszczy. Jeżeli będzie miała Pani z tym problem chętnie pomogę. Mogę zaprosić Pani na konsultację lub udzielić porad drogą mailową.

W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam Mgr Joanna Wasiluk
dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty