Analiza jadłospisu 20-latki

Mam 20 lat. W mojej diecie nie ma mięsa, nabiału. Jest dużo kasz(głównie jaglana), ziemniaki, żytnie bułki, warzywa, owoce tylko na II śniadanie, piję wodę, białą i zieloną herbatę oraz zioła. Dzień zaczynam od ciepłej wody z cytryną, śniadania to głównie kasza jaglana lub płatki owsiane+ zdrowe dodatki. Obiad surówka bądź warzywa i jedne z ww węglowodanów. Podwieczorek- warzywa. Kolacja to białko roślinne. W ciągu dnia nie jem białka, tylko na kolację. Czuję się ok, ale czy sobie nie szkodzę?
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie,

Wegetarianizm który praktykujemy rozsądnie i z głową nie jest niebezpieczny. Nie będę Pani namawiała do spożywania mięsa, jeżeli ma Pani takie przekonania i dobrze się z tym czuje jednak postara się Pani jeść więcej białka. Nie wiem czy jada Pani ryby i jaja a jak tak to zachęcam do częstszego spożycia. Białka dostarczy Pani również z roślin strączkowych(dobre źródło) i produktów nabiałowych(choć tu słabo przyswajalne). Zbyt mała ilość białka może nam zaszkodzić. Zadba Pani również o większą ilość dobrych tłuszczów w diecie. dieta nie może się opiera na prawie samych węglowodanach. Musi być zbilansowana i zawierać wszystkie składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach. to że na dziś dzień czuje sie Pani dobrze nie oznacza że negatywne skutki nie pojawią sie w przyszłości. Przeanalizuje Pani swoją dietę i doda do niej więcej białka oraz nienasyconych tłuszczy. Jeżeli będzie miała Pani z tym problem chętnie pomogę. Mogę zaprosić Pani na konsultację lub udzielić porad drogą mailową.

W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam Mgr Joanna Wasiluk
dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty