Ryzyko chorób serca a spożywanie dużych ilości białka

Dużo ćwiczę, mam spore zapotrzebowanie na białko, dlatego bardzo duzo spozywam nabiału. Jednak ostatnio sporo czytalem o jego wpływie na wzrost homocysteiny a co za tym idzie chorob serca. Troche mnie to wystraszyło bo genetycznie to jest u mnie problem w rodzinie. Czy lepiej zrezygnować z mleka i produktów mlecznych?
MĘŻCZYZNA, 33 LAT ponad rok temu

Jeśli nie ma Pan nietolerancji mleka i produktów mlecznych, to nie ma powodu z nich całkiem rezygnować. Polecam konsultację dietetyczną w celu ustalenia optymalnego dla Pana zapotrzebowania na białko. Nadmiar białka oraz innych składników w diecie nie jest zalecany, dlatego powinna być ona dobrze zbilansowana.
Pozdrawiam

0
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
70 poziom zaufania

Witam serdecznie,

Nadmiar białka w diecie, może doprowadzić do wzrostu homocysteiny. Dlatego też, zachęcam skontaktować się ze specjalistą, który wyliczy optymalne zapotrzebowanie na białko, przy Pana treningach. Istnieje błędne przekonanie, że im więcej białka w diecie, tym lepsze efekty w rozbudowie masy mięśniowej. Najczęściej spożywamy zbyt dużą ilość białka, co przynosi odwrotny efekt do oczekiwanego i zwiększa ryzyko wielu zaburzeń metabolicznych.

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.

Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również
z porady on-line – bez wychodzenia z domu!

Pozdrawiam serdecznie!

Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351


Warto również przeczytać: Dieta na masę- najpopularniejsza dieta sportowców

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty