Nie napisała Pani nic o sobie, tj wadze, aktywności fizycznej. Pokarmami z których powstaje homocysteina są głównie białka mleka i sera (kazeina), a ponadto białko jaja, jak również mięso ssaków i ryb. Toteż pierwszą przyczyną nagromadzenia się homocysteiny we krwi może być dieta zbyt obfita w białka zwierzęce. Co prawda, nadmiar tej substancji jest przekształcany fizjologicznie w aminokwasy budulcowe dla tkanek, ale warunkiem tego jest obecność w ustroju odpowiedniej ilości witamin B6, B12 oraz kwasu foliowego. Jeśli tych witamin w diecie zabraknie – we krwi człowieka pojawia się jej toksyczny nadmiar. Toteż najpierw proszę stosować kurację witaminową i wykonać badanie.
Pozdrawiam,
Paulina Roziewska
http://dietetyka-medyczna.pl/
Witam,
odpowiednia ilość białka zależy od Pani aktualnej wagi i wzrostu. Proszę obliczyć swoje podstawowe zapotrzebowanie kaloryczne i od tego wyniku ułożyć w jadłospisie ok. 20-25% białka w diecie.
Pozdrawiam
Kamila Ziemann
www.efektcentrum.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co oznacza wynik badania poziomu homocysteiny? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Czy witaminy mogą chronić przed miażdżycą? – odpowiada Mgr Katarzyna Okręglicka
- Czy mogę zażywać kwas foliowy, witaminę B6 i B12 przy leczeniu homocysteiny? – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Jaką rolę odgrywa białko w procesie odchudzania? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie badania krwi powinna wykonać osoba po mastektomii? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Jak zmniejszyć poziom homocysteiny? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Stosowanie kwasu foliowego przy poziomie homocysteiny – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Co oznacza poziom homocysteiny? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Wynik poziomu homocysteiny – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czy ta homocysteina może mieć wpływ na plamienia? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski