Odpowiednie spożycie witamin z grupy B zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy spowodowanej wysokim poziomem homocysteiny. Homocysteina jest aminokwasem zawierającym siarkę. Odgrywa ona ważną rolę w wielu funkcjach życiowych komórek, od których zależy prawidłowy stan zdrowia całego organizmu. Obecność tego aminokwasu w średnim i niskim stężeniu nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, jednakże jego wysokie stężenie może zaburzać procesy fizjologiczne komórek. W szczególności dotyczy to tkanek podlegających intensywnemu rozwojowi. Hiperhomocysteinemia jest ważnym niezależnym czynnikiem ryzyka wielu chorób. Niedobory żywieniowe kwasu foliowego, pirydoksyny (witaminy B6) i kobalaminy (witaminy B12) wpływają na wzrost stężenia homocysteiny we krwi, prowadząc do miażdżycy. Większość dotychczas opublikowanych doniesień jest zgodna, że na występowanie podwyższonego poziomu homocysteiny w populacji ludzkiej istotny wpływ ma niedobór poziomu kwasu foliowego i witaminy B12 oraz B6, które odgrywają ważną rolę w katabolizmie homocysteiny.

Zmiany w diecie, sposobie życia, spożywanie żywności wysoko przetworzonej powodują coraz większy spadek poziomu witamin B6 i B12 oraz kwasu foliowego. Już sam niedobór kwasu foliowego jest, według wyników badań, czynnikiem ryzyka dla wystąpienia udaru mózgu, a poprzez wpływ na przemiany metioniny i w rezultacie wzrost poziomu homocysteiny jego znaczenie gwałtownie rośnie. Liczne badania prospektywne nad zależnością pomiędzy udarem a poziomem homocysteiny wykazują istotny wzrost zapadalności na choroby wśród osób z podwyższonym poziomem tego aminokwasu.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty