Czerwone wino raczej nie ma wpływu na poprawę parametrów krwi. Dużo żelaza potrzebnego do jej tworzenia zawierają zielone warzywa: szpinak, sałata, pietruszka.
Dzień dobry.
Zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego mogą być źródłem żelaza. Jednak żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych (np. mięso, podroby, wędliny, jaja) jest lepiej przyswajana przez nasz organizm. Jeśli nie ma przeciwwskazana zalecam spożywać żelazo pochodzące z różnych źródeł. Wówczas stan zdrowia powinien się szybciej poprawić.
Pozdrawiam, dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaki lek na niedobór żelaza? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Czy tabletki z żelazem pomogą w silnej anemii? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaka dieta bezmięsna z wysokim poziomem żelaza? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Co jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Milena Lubowicz
- Jak utrzymać stałą wagę po odchudzaniu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta dla kobiet z anemią – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Czy jedzenie żelaza w tabletkach wystarczy, aby podnieść poziom tego pierwiastka? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Anemia i dieta bezmięsna – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Jedzenie wędlin podczas leczenia anemii z niedoboru żelaza – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta przy niedoborze żelaza – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
artykuły
5 potraw, które podniosą poziom żelaza w organizmie. Koniec ze zmęczeniem i osłabieniem
Żelazo to jeden z najważniejszych mikroelementów w
Szpinak baby - źródło żelaza, kwasu foliowego i lekkości w codziennej diecie
Szpinak baby na stałe zagościł w nowoczesnej kuchn
Nie tylko zmęczenie. Objaw groźnego niedoboru zauważysz na skórze
Niedobór żelaza dotyka ponad 1,2 miliarda ludzi na