Witam,

do głównych przyczyn anemii należy niedobór żelaza, którego dobrym źródłem jest właśnie mięso, którego Pani nie spożywa, ale także ryby, żółtka jaj, zielone warzywa liściaste, ziemniaki, kalafior, marchew, ziarna zbóż,świeże oraz suszone owoce (np. śliwki, morele, truskawki, brzoskwinie, maliny). Warto pamiętać, że żelazo zawarte w warzywach liściastych i ziarnach zbóż jest w znacznie mniejszym stopniu przyswajane przez orgiazm, niż to z produktów pochodzenia zwierzęcego, dlatego, aby dostarczyć tą samą ilość żelaza z produktów roślinnych należy ich spożyć znacznie więcej.

Do przyczyn anemii zalicza się także bardzo obfite lub długotrwałe miesiączki oraz nieprawidłowe przyswajanie żelaza.

W profilaktyce anemii szczególne znaczenie ma prawidłowa dieta, dlatego warto wykonać badania, które potwierdzą przyczynę anemii, a następnie zgłosić się do specjalisty w celu ustalenia odpowiednio zbilansowanej diety, gdyż anemia jest niebezpieczną choroba, która może prowadzić do ogólnego wyniszczenia organizmu.

Pozdrawiam,
dietetyk Magdalena Borowiec
http://fit-amina.blogspot.com/

0

Dzień dobry!

Najlepszymi źródłami żelaza w diecie są: podroby, suche nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, cieciorka),drób, ryby, jaja, produkty zbożowe (płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty, makaron pełnoziarnisty), niektóre warzywa (buraki, boćwina, groszek). Zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego mogą być źródłem żelaza. Jednak żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych (np. mięso, podroby, wędliny, jaja) jest lepiej przyswajana przez nasz organizm. Jeśli nie ma przeciwwskazana zalecam spożywać żelazo pochodzące z różnych źródeł. Wówczas stan zdrowia powinien się szybciej poprawić. Pozdrawiam, dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty