Zapytaj lekarza

7 4 0 , 5 1 2

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Witamina K w pożywieniu

Gdzie w pożywieniu występuje witamina K2 MK7, która jest niezbędna w procesach zapobiegających osteoporozie?
KOBIETA, 59 LAT ponad rok temu

Co jeść po wysiłku fizycznym?

Osoby, które rozpoczęły przygodę ze sportem zastanawiają się być może, co powinny jeść po zakończonym treningu. Obejrzyj nasz film i dowiedz się, jak powinna wyglądać dieta sportowca.

Witam,

Witamina K2 występuje głównie w fermentowanych produktach spożywczych. Najbogatszym źródłem tej witaminy są przefermentowane ziarna soi (natto), sery dojrzewające- wysokogatunkowe, gęsia wątroba. Mniejsze ilości tej witaminy występują w: maśle 82% tłuszczu, jajach, naturalnie kiszonej kapuście, burakach i ogórkach- niepasteryzowanych, niedokwaszanych, własnej roboty zsiadłym mleku.
Proszę pamiętać, że witamina K2 nie występuje w produktach roślinnych, w których z kolei znajduje się witamina K1.

Pozdrawiam,
Kamila Kończak
http://www.activ-diet.pl

0

Witam,
Witamina K2 jest przede wszystkim tworzona przez bakterie w produktach fermentowanych (sery, jogurty, kefiry, kapusta kiszona). Przy sprawnie działającym układzie trawiennym i równowadze flory bakteryjnej w jelitach powstaje również i w naszym organizmie. Dodatkowo, natto jest potrawą otrzymaną z przefermentowanych ziaren soi. Zawiera bardzo duże ilości K2 w postaci MK-7.
Pozdrawiam,
Natalia Ciesielczuk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy