Witam,
Witamina K2 występuje głównie w fermentowanych produktach spożywczych. Najbogatszym źródłem tej witaminy są przefermentowane ziarna soi (natto), sery dojrzewające- wysokogatunkowe, gęsia wątroba. Mniejsze ilości tej witaminy występują w: maśle 82% tłuszczu, jajach, naturalnie kiszonej kapuście, burakach i ogórkach- niepasteryzowanych, niedokwaszanych, własnej roboty zsiadłym mleku.
Proszę pamiętać, że witamina K2 nie występuje w produktach roślinnych, w których z kolei znajduje się witamina K1.
Pozdrawiam,
Kamila Kończak
http://www.activ-diet.pl
Witam,
Witamina K2 jest przede wszystkim tworzona przez bakterie w produktach fermentowanych (sery, jogurty, kefiry, kapusta kiszona). Przy sprawnie działającym układzie trawiennym i równowadze flory bakteryjnej w jelitach powstaje również i w naszym organizmie. Dodatkowo, natto jest potrawą otrzymaną z przefermentowanych ziaren soi. Zawiera bardzo duże ilości K2 w postaci MK-7.
Pozdrawiam,
Natalia Ciesielczuk
Źródłem witaminy K są głównie produkty pochodzenia roślinnego, zwłaszcza zielone liście roślin (np. brokuły, jarmuż, sałata, szpinak, brukselka).
Dodatkowo witamina ta syntezowana jest poprzez bakterie znajdujące się w naszym przewodzie pokarmowym.
Z poważaniem,
mgr Sławomir Kula, dietetyk kliniczny - Poznań
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Profilaktyczne przyjmowanie witaminy K2 – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Jak łączyć Acard i witaminę K? – odpowiada Paweł Żmuda-Trzebiatowski
- Czy stosować suplementy witaminy K? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy możliwe jest przedawkowanie witaminy K1? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- W jakich naturalnych produktach występuje witamina K2 bez obecności aminy i tyraminy? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Czy stosując ten lek można przyjmować witaminę D3 oraz witaminę K? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Wskazania do suplementacji witaminy B12 przez wegetarian – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Biegunka po podaniu witaminy D3 – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Zamienniki pokarmowe białka, mleka i orzechów laskowych – odpowiada Mgr Natalia Główka
- Ryzyko przedawkowania witaminy A w ciąży – odpowiada Ewa Kozłowska