Dieta podczas leczenie grzybicy

Witam. Jestem na diecie antygrzybiczej, chcialabym do niej wlaczyc kapuste kiszona, zdania co do jej spozywania podczas grzybicy sa podzielone, podobno nie wolno spozywac fermentowanych warzyw a kapusta kiszona do takich nalezy ale z drugiej strony pomaga ona pozbyc sie grzybicy poprzez bakterie probiotyczne ktore sie w niej znajduja. Prosze o wyjasnienie co jest prawda. Dziekuje i pozdrawiam.
KOBIETA, 36 LAT ponad rok temu
Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk

Witam

Produkty kiszone (czyli takie, które zawierają kwas mlekowy - proszę nie mylić z produktami kwaszonymi, które zalewane są zaprawą octową)
są bardzo pożądane w diecie pod katem odpowiedniej probiozy jelit.
Odpowiednia probioza jest fundamentem leczenia wielu schorzeń, w tym również grzybicy.
Nie wiem o jakim konkretnie patogenie rozmawiamy, i jakiego narządu dotyczy zmiana.
ale z pewnością warto eliminować z diety słodkości, w tym białe pieczywo, białe mąki, białe ryże, słodkie owoce.
Pozdrawiam ciepło
Asia Szmitka-Łuszczyk

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty