Witam
Produkty kiszone (czyli takie, które zawierają kwas mlekowy - proszę nie mylić z produktami kwaszonymi, które zalewane są zaprawą octową)
są bardzo pożądane w diecie pod katem odpowiedniej probiozy jelit.
Odpowiednia probioza jest fundamentem leczenia wielu schorzeń, w tym również grzybicy.
Nie wiem o jakim konkretnie patogenie rozmawiamy, i jakiego narządu dotyczy zmiana.
ale z pewnością warto eliminować z diety słodkości, w tym białe pieczywo, białe mąki, białe ryże, słodkie owoce.
Pozdrawiam ciepło
Asia Szmitka-Łuszczyk
Lepiej zastosować probiotyk w kapsułce. W kapuście kiszonej podobnie jak np. w kefirze czy ogórkach są bakterie, drożdże i grzyby, dlatego w czasie kuracji proszę jej nie jeść. Dieta jest ciężka, wiec szkoda wysiłku ,aby wszystko miało pójść na marne.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Stosowanie tabletek Flukonazol przy grzybicy pochwy – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Witamina K w pożywieniu – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Jak powinna wyglądać dieta po wyleczeniu grzybicy jamy ustnej? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Co dodać do diety, żeby wspomóc pracę jelit? – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
- Dieta i wybór produktów żywnościowych podczas kuracji antybiotykowej – odpowiada Roma Wojtewicz
- Dieta przeciwgrzybicza a suplementy diety – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Co stosować na grzybicę poantybiotykową? – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Dieta przy grzybicy odbytu – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wodnisty stolec podczas diety – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski