Witam
Kuracja antybiotykowa prowadzi do zaburzenia równowagi mikroflory jelitowej, dlatego aby ją odbudować należy zwiększyć podaż w diecie:
probiotyków – zawierają kultury bakterii o dobroczynnym działaniu, najczęściej bakterie kwasu mlekowego. Są to fermentowane przetwory mleczne (zsiadłe mleko, jogurty czy kefiry i twaróg).
Bogate w bakterie kwasu mlekowego produkty kiszone – ogórki, kapusta, sok z kiszonych buraków – a także czosnek i chrzan.
prebiotyków – stymulują rozwój flory bakteryjnej jelit (np. skrobia, błonnik, prozdrowotne dodatki do żywności):cebula, ziemniaki, banany, cykoria, kasze.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta i wskazane produkty żywnościowe podczas kuracji antybiotykowej – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Dieta na odbudowanie flory bakteryjnej przy stosowaniu antybiotyku na trądzik – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Jak odbudować błonę jelitową? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Czy kiszone produkty są zdrowe? – odpowiada Mgr Joanna Gerwel
- Dieta podczas leczenie grzybicy – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Czy mogę stosować te probiotyki jednocześnie? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jaka jest przyczyna powstawania aft? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- O czym świadczy powiększenie brzucha i wzdęcia po nabiale i kiszonkach? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Ropa w kale a kuracja antybiotykowa – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Picie soku z buraków zakwaszonych kwasem mlekowym – odpowiada Mgr Anna Zwoleńska
artykuły
Kwas mlekowy - właściwości, zastosowanie, występowanie
Kwas mlekowy to organiczny związek chemiczny zalic
Probiotyki na żołądek i jelita - działanie, wskazania i rodzaje
Probiotyki na żołądek i jelita to szczepy bakterii
Naturalne substancje osłonowe
Substancje osłonowe są stosowane do ochrony układu