Dieta i wybór produktów żywnościowych podczas kuracji antybiotykowej

Jakiego typu pokarmy są dobre podczas kuracji antybiotykowej. Słyszałam, że warto jeść kapustę, pić maślankę/kefir i ogólnie nabiał. Coś jeszcze?
ponad rok temu
Roma Wojtewicz Dietetyka, Poznań
71 poziom zaufania

Witam
Kuracja antybiotykowa prowadzi do zaburzenia równowagi mikroflory jelitowej, dlatego aby ją odbudować należy zwiększyć podaż w diecie:
probiotyków – zawierają kultury bakterii o dobroczynnym działaniu, najczęściej bakterie kwasu mlekowego. Są to fermentowane przetwory mleczne (zsiadłe mleko, jogurty czy kefiry i twaróg).
Bogate w bakterie kwasu mlekowego produkty kiszone – ogórki, kapusta, sok z kiszonych buraków – a także czosnek i chrzan.
prebiotyków – stymulują rozwój flory bakteryjnej jelit (np. skrobia, błonnik, prozdrowotne dodatki do żywności):cebula, ziemniaki, banany, cykoria, kasze.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty