Witam,
czas terapii antybiotykiem jest wyjątkowy. Zastosowane leczenie ma wpływ nie tylko na bakterie wywołujące chorobę lecz również na bakterie symbiotyczne znajdujące się w jelitach. Ponieważ stosowanie antybiotyku może doprowadzić do zachwiania równowagi mikroflory jelitowej warto zadbać o jej ochronę. Podczas kuracji warto spożywać:
-probiotyki w naturalnej postaci np. kiszoną kapustę, zakwas z buraków, ogórki kiszone, jogurt naturalny, maślanka, kefir itp
-prebiotyki przyczyniające się do selektywnego rozwoju bakterii symbiotycznych znajdujące się w czosnku, cebuli, cykorii, karczochach, szparagach.
-witaminę C - naturalne jej źródła to świeże owoce i warzywa, a najwięcej jest ich w pomarańczy, grejpfrucie, papryce, brokule, kapuście itd.
Warto w tym czasie zrezygnować z produktów zawierających cukier.

pozdrawiam
Magdalena Kubik

0

Podczas kuracji antybiotykowej należy dostarczać probiotyki żywe kultury bakterii, najwięcej jest ich w naturalnych jogurtach, a także proszę wdrozyć prebioyki, które podtrzymują działanie probiotyków, sa to pomidory, cebula, czosnek, korzenie dalii. Proszę również jeść witaminy, warzywa i owoce szczególnie z witaminą C, KTÓRA PODNOSI ODPORNOŚĆ

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty