Witam
Najbogatsze w witaminę C są:
czarna porzeczka (ok183 mg/100g)
czerwona papryka ( ok 140 mg/100g)
brukselka (ok 90 mg/100g)
zielona papryka (ok 90mg/100g)
a także : kalafior, szpinak, poziomki, truskawki, kiwi, cytryny, pomarańcze, czerwona porzeczka (zawartość w tych produktach waha się od 46-69mg/100g)
Witamina C zwana również kwasem askorbinowym, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Pomaga w gojeniu się ran, podnosi odporność organizmu na infekcje, działa antytoksycznie, bierze udział w przyswajaniu żelaza oraz umożliwia prawidłowe funkcjonowanie wielu enzymów. Witamina C znajduje się w wielu owocach i warzywach. Owoce bogate w wit. C to min. czarna porzeczka, truskawki, kiwi oraz owoce cytrusowe. Natomiast warzywa dostarczające dużej ilości tej witaminy z pożywieniem to: natka pietruszki, papryka, brukselka, kalafior i szpinak. Innym źródłem witaminy C, choć mniej bogatym ale równie wartościowym ze względna na częstość występowania na polskich stołach są ziemniaki, pomidory i kapusta kwaszona.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co ma dużo witaminy C? – odpowiada Mgr Urszula Bieniek
- Braki witaminy C – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Witaminy w leczeniu anemii – odpowiada Mgr Katarzyna Okręglicka
- Anemia a dieta na wzmocnienie organizmu – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Jakie owoce i warzywa przy stosowaniu Acenocumarol? – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Destrukcja witaminy C podczas wrzucania cytryny do herbaty – odpowiada Mgr inż. Natalia Klapińska
- Jakie owoce można jeść w cukrzycy ciążowej? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jak łączyć warzywa? – odpowiada mgr Michał Wrzosek
- Suplementacja witaminy C a leczenie grypy – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Czy można jeść owoce w cukrzycy ciążowej? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
artykuły
Niedobór tej witaminy jest szczególnie groźny zimą. Lekarz wymienia 7 niepokojących objawów
Witamina C to niezbędny składnik odżywczy, który o
Antyoksydanty - rodzaje, właściwości, źródła przeciwutleniaczy w diecie
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) to grupa związkó
Letnie doładowanie
**Jak możesz wspierać system immunologiczny o