Jakie produkty żywnościowe mają najwięcej witaminy C?

Witam, Jakie owoce i warzywa mają najwięcej witaminy C? Interesuje mnie także jakie działanie ma witamina C i jaki jest wpływ tej witaminy na zdrowie człowieka? Czy niedobór witaminy C może być groźny dla zdrowia? Przypuszczam, że cytryna nie jest najbogatsza w witaminę C. Nie przepadam również za samymi cytrusami i chciałbym się dowiedzieć czy witamina C w dużych ilościach znajduje się również w warzywach. Będę również wdzięczny za podanie ilości witaminy C w poszczególnych warzywach i owocach. O ile to oczywiście jest możliwe. Z góry dziękuję za profesjonalne podejście i fachową odpowiedź. Pozdrawiam.
ponad rok temu
Roma Wojtewicz Dietetyka, Poznań
71 poziom zaufania

Witam
Najbogatsze w witaminę C są:
czarna porzeczka (ok183 mg/100g)
czerwona papryka ( ok 140 mg/100g)
brukselka (ok 90 mg/100g)
zielona papryka (ok 90mg/100g)
a także : kalafior, szpinak, poziomki, truskawki, kiwi, cytryny, pomarańcze, czerwona porzeczka (zawartość w tych produktach waha się od 46-69mg/100g)

0

Witamina C zwana również kwasem askorbinowym, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Pomaga w gojeniu się ran, podnosi odporność organizmu na infekcje, działa antytoksycznie, bierze udział w przyswajaniu żelaza oraz umożliwia prawidłowe funkcjonowanie wielu enzymów. Witamina C znajduje się w wielu owocach i warzywach. Owoce bogate w wit. C to min. czarna porzeczka, truskawki, kiwi oraz owoce cytrusowe. Natomiast warzywa dostarczające dużej ilości tej witaminy z pożywieniem to: natka pietruszki, papryka, brukselka, kalafior i szpinak. Innym źródłem witaminy C, choć mniej bogatym ale równie wartościowym ze względna na częstość występowania na polskich stołach są ziemniaki, pomidory i kapusta kwaszona.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty