Podczas obróbki termicznej może dochodzić do utraty nawet 80% witaminy C. Jednak cytryn anie zawiera wcale znaczących ilości witaminy C. W 100 g cytryny jest ok. 50 mg witaminy C, grejpfrucie 80, w natce pietruszki 130, czarnej porzeczce 400, w dzikiej róży nawet 4000 mg witaminy C.Zatem cytryna nie jest najlepszym źródłęm wit. C.
Posiada właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe.
Nie należy łączyć herbaty z cytryną gdyż znajdujący się w listkach herbaty glin łączy się z sokiem z cytryny. W ten sposób tworzy się cytrynian glinu, który odkłada się w mózgu i może prowadzić m.in., do choroby Alzheimera.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Właściwości herbaty z cytryną – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Braki witaminy C – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy to prawda że herbata z cytryną szkodzi? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jakie produkty żywnościowe mają najwięcej witaminy C? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Suplementacja witaminy C a leczenie grypy – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- W jaki sposób uzupełnić witaminę C? – odpowiada Mgr Agnieszka Biernat
- Witaminy w leczeniu anemii – odpowiada Mgr Katarzyna Okręglicka
- Rodzaje witaminy C różnych marek – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Co ma dużo witaminy C? – odpowiada Mgr Urszula Bieniek
- Dawkowanie witaminy C dla kobiety – odpowiada Dr n. med. Przemysław Łodej
artykuły
Niebezpieczny duet. Tych produktów nigdy ze sobą nie łącz
Choć wiele produktów spożywczych i ziół niesie wie
Antyoksydanty - rodzaje, właściwości, źródła przeciwutleniaczy w diecie
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) to grupa związkó
Senność w ciągu dnia. Co może być jej przyczyną?
Z problemem senności w ciągu dnia zmaga się wiele