Podczas obróbki termicznej może dochodzić do utraty nawet 80% witaminy C. Jednak cytryn anie zawiera wcale znaczących ilości witaminy C. W 100 g cytryny jest ok. 50 mg witaminy C, grejpfrucie 80, w natce pietruszki 130, czarnej porzeczce 400, w dzikiej róży nawet 4000 mg witaminy C.Zatem cytryna nie jest najlepszym źródłęm wit. C.
Posiada właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe.

Nie należy łączyć herbaty z cytryną gdyż znajdujący się w listkach herbaty glin łączy się z sokiem z cytryny. W ten sposób tworzy się cytrynian glinu, który odkłada się w mózgu i może prowadzić m.in., do choroby Alzheimera.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty