Najbogatszym źródłem tej witaminy są owoce dzikiej róży, jednak ze względu na małą popularność, należy wymienić także inne źródła. Będą to głównie warzywa (zwłaszcza jarmuż, chrzan, papryka, nać pietruszki, brukselka, brokuły,  kalarepa, kapusta) oraz owoce (szczególnie czarna porzeczka, poziomki, truskawki i kiwi, jak również owoce cytrusowe i porzeczki czerwone i białe). W Polsce, ze względu na wysokie spożycie, znacząca rolę odgrywają gotowane ziemniaki.
Trzeba pamiętać, że witamina C należy do najmniej trwałych, jej straty w źle przechowywanych produktach i nieprawidłowo przygotowywanych potrawach sięgać mogą nawet 75%. Substancja ta jest bardzo wrażliwa na ogrzewanie (należy więc pamiętać o gotowaniu warzyw w małej ilości wody, zwykle pod przykryciem i w jak najkrótszym czasie) i obecność tlenu (dlatego zaleca się spożywanie surówek i sałatek zaraz po ich przyrządzeniu).
Prawidłowo zbilansowana dieta, zawierająca minimum 500 g warzyw i owoców z pewnością zaspokoi zapotrzebowanie na tę witaminę, 

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty