Witam serdecznie. Źródła witaminy C, to: owoce róży, nać pietruszki, czarna porzeczka, papryka czerwona, koperek, kiwi, brukselka, owoce cytrusowe, jarmuż, truskawki, poziomki, szczypiorek, szpinak, w mniejszej ilości wątróbka wieprzowa i wołowa. Warto zadbać, aby dieta była bogata w wymienione wyżej produkty. W czasie przechowywania i przetwarzania produktów spożywczych oraz procesów kulinarnych występują duże straty witaminy C (ponad 75%). Straty witaminy C związane z gotowaniem warzyw to około 50%. Wynika z tego, że najlepiej jeść produkty świeże i surowe, ponieważ zawierają najwięcej witaminy C. Niektóre witaminy i składniki mineralne zwiększają jej wchłanianie, są to: witamina A, witamina B2, B6, witamina E, wapń, magnez i cynk. Warto zadbać o odpowiednią ilość mleka, nabiału, mięsa, produktów pełnoziarnistych i olejów roślinnych w diecie, ponieważ są źródłem tych witamin i składników mineralnych. Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Szanowna Pani,
Skąd u Pani takie odczucie, że występuje brak witaminy C?
http://portal.abczdrowie.pl/niedobor-witaminy-c
http://portal.abczdrowie.pl/witamina-c
Niedobory tej witaminy wbrew pozorom występują niezwykle rzadko, jeśli w diecie występują surowe warzywa i owoce, lub świeżo przygotowane soki. 1 szklanka soku pomarańczowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
Przy naszym obecnym "szalonym" trybie życia oraz stopniu przetworzenia żywności niestety, ale braki witaminy C są bardzo popularne i występują praktycznie u każdego.
Dodatkowo witamina ta jest bardzo nietrwała - ginie pod wpływem tlenu, podgrzewania czy np. kontaktu z metalami (krojenie nożem). Tracimy ją wraz z moczem oraz w wyniku codziennego stresu... Najlepiej więc uzupełniać ją w każdym posiłku włączając różnorodne świeże warzywa i owoce - natkę pietruszki, paprykę czy (obecnie - zimą) owoce cytrusowe.
Połówka cytryny, którą Pani spożywa ma ledwie 40 mg witamin C, to kropla w morzu potrzeb... optymalnym rozwiązaniem byłby zakup soku z dzikiej róży (bez cukru) i spożywanie na czczo ok. 1/3 szklanki rozcieńczonej wodą lub przestudzoną herbatą. Taka porcja ma ok. 400 mg witaminy C, która zwiększy odporność organizmu, pobudzi nasze ciało do działania i zniweluje skutki działania stresu i wolnych rodników.
O nadmiar tej witaminy proszę się nie martwić, przy takich ilościach pochodzących z naturalnych źródeł organizm wykorzysta witaminę na bieżące potrzeby, a ew. nadwyżki wydali z moczem.
pozdrawiam Justyna Marszałkowska-Jakubik www.e-prolinea.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty żywnościowe mają najwięcej witaminy C? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Co ma dużo witaminy C? – odpowiada Mgr Urszula Bieniek
- W jaki sposób uzupełnić witaminę C? – odpowiada Mgr Agnieszka Biernat
- Jakie posiłki powinnam spożywać, by poziom hemoglobiny był w normie? – odpowiada lek. Magdalena Reszczyńska
- Czy witamina C mi pomoże? – odpowiada Lek. Małgorzata Waszkiewicz
- Ile % witaminy zostaje w naparze po przygotowaniu herbatki? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Suplementacja witaminy C a leczenie grypy – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Rodzaje witaminy C różnych marek – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Witamina C na przeziębienie – odpowiada Dr n. med. Andrzej Niemirski
- Jaki zmienić i urozmaicić posiłki, żeby pozbyć się anemii? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń