Witam serdecznie. Źródła witaminy C, to: owoce róży, nać pietruszki, czarna porzeczka, papryka czerwona, koperek, kiwi, brukselka, owoce cytrusowe, jarmuż, truskawki, poziomki, szczypiorek, szpinak, w mniejszej ilości wątróbka wieprzowa i wołowa. Warto zadbać, aby dieta była bogata w wymienione wyżej produkty. W czasie przechowywania i przetwarzania produktów spożywczych oraz procesów kulinarnych występują duże straty witaminy C (ponad 75%). Straty witaminy C związane z gotowaniem warzyw to około 50%. Wynika z tego, że najlepiej jeść produkty świeże i surowe, ponieważ zawierają najwięcej witaminy C. Niektóre witaminy i składniki mineralne zwiększają jej wchłanianie, są to: witamina A, witamina B2, B6, witamina E, wapń, magnez i cynk. Warto zadbać o odpowiednią ilość mleka, nabiału, mięsa, produktów pełnoziarnistych i olejów roślinnych w diecie, ponieważ są źródłem tych witamin i składników mineralnych. Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Przy naszym obecnym "szalonym" trybie życia oraz stopniu przetworzenia żywności niestety, ale braki witaminy C są bardzo popularne i występują praktycznie u każdego.

Dodatkowo witamina ta jest bardzo nietrwała - ginie pod wpływem tlenu, podgrzewania czy np. kontaktu z metalami (krojenie nożem). Tracimy ją wraz z moczem oraz w wyniku codziennego stresu... Najlepiej więc uzupełniać ją w każdym posiłku włączając różnorodne świeże warzywa i owoce - natkę pietruszki, paprykę czy (obecnie - zimą) owoce cytrusowe.

Połówka cytryny, którą Pani spożywa ma ledwie 40 mg witamin C, to kropla w morzu potrzeb... optymalnym rozwiązaniem byłby zakup soku z dzikiej róży (bez cukru) i spożywanie na czczo ok. 1/3 szklanki rozcieńczonej wodą lub przestudzoną herbatą. Taka porcja ma ok. 400 mg witaminy C, która zwiększy odporność organizmu, pobudzi nasze ciało do działania i zniweluje skutki działania stresu i wolnych rodników.

O nadmiar tej witaminy proszę się nie martwić, przy takich ilościach pochodzących z naturalnych źródeł organizm wykorzysta witaminę na bieżące potrzeby, a ew. nadwyżki wydali z moczem.


pozdrawiam Justyna Marszałkowska-Jakubik www.e-prolinea.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Pękanie żył po kuracji uzupełniającej braki witaminy C

Byłam palaczem z 20-letnim starzem. Pomyślałam, że dobrze byłoby rzucić palenie i uzupełnić braki witaminy C. Przez dłuższy czas (około roku) zażywałam spore dawki. Kuracja sprawdzała sie znakomicie aż do czasu kiedy zaczęłam odczuwać problemy żylne. Zaczęły zwyczajnie pękać, nie można było mi pobrać krwi do badania, podniosło się ciśnienie, zaczęły powstawać żylaki. Czy można winić za ten stan witaminę C?
KOBIETA, 53 LAT ponad rok temu
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Lek. Bartosz Małek
66 poziom zaufania

Szanowna Pani,
Raczej nie można uzależnić się od witaminy C, ewentualnie tylko pod względem psychicznym. Jej profilaktyczne stosowanie nie znalazło potwierdzenia w badaniach jeśli chodzi o zwalczanie i zapobieganie chorobom infekcyjnym.

0

Witamina C nie jest zaliczana do substancji uzależniających. Dotychczas nie udowodniono bezpośredniego wpływu witaminy C na procesy związane ze zwalczaniem infekcji.

0

Witam. Witamina C nie uzależnia, jednak zastanawiam się, czy jest coś, czego się pani obawia? jakiegoś uzależnienia? czy ktoś z pani otoczenia jest uzależniony? Warto porozmawiać z psychologiem, psychoterapeutą. Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty