Dzień Dobry
Witamina C należy do witamin, które nie są produkowane przez nasz organizm dlatego a pełni wiele bardzo ważnych funkcji w naszym organizmie. Do jej zadań należy m.in. ochrona przed wirusami i bakteriami, paradontozą, aftami, żylakami, zawałami i udarami. Poza tym współuczestniczy wraz z krzemem i pewnymi aminokwasami w produkcji kolagenu. Dlatego też niezwykle istotnie jest aby zadbać przede wszystkim o dietę i płyny bogate w nią. Gdzie znajdziemy najwięcej witaminy C? Polecam gorąco różę (soki, konfitury), acerolę, rokitnik, natkę pietruszki, paprykę. Niestety cytryny oraz cytrusy wbrew pozorom nie są najbogatszym źródłem witaminy C. Oczywiście warto również wzbogacić nasz jadłospis o dobrej jakości naturalną suplementację witaminą C, najlepiej przebadanej naukowo, z bio-flawonoidami by szybciej uzupełnić jej niedobory. Przestrzegam natomiast przed używaniem syntetycznej witaminy C, która nie jest wskazana dla osób chorujących, np. na cukrzycę, refluks żołądka, czy schorzenia nerek.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Braki witaminy C – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie produkty żywnościowe mają najwięcej witaminy C? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Suplementacja witaminy C a leczenie grypy – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Jak skutecznie i szybko podnieść odporność organizmu? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Witaminy w leczeniu anemii – odpowiada Mgr Katarzyna Okręglicka
- Rodzaje witaminy C różnych marek – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jaki zmienić i urozmaicić posiłki, żeby pozbyć się anemii? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Co ma dużo witaminy C? – odpowiada Mgr Urszula Bieniek
- Jakie posiłki powinnam spożywać, by poziom hemoglobiny był w normie? – odpowiada lek. Magdalena Reszczyńska
- Witamina C na przeziębienie – odpowiada Dr n. med. Andrzej Niemirski