Witam!
Najlepiej przyswajalne jest żelazo z mięsa. Wartościowe produkty pod tym względem to mięso indyka, wołowina, podroby, sardynki. Poza tym dobrym źródłem są: warzywa zielone (świeże), fasola, orzechy, pestki słonecznika i dyni, pokrzywa. Przyswajanie żelaza wspomaga zwiększa się w obecności witaminy C - tu polecam owoce dzikiej róży, paprykę, ziemniaki, natkę pietruszki. Można też przyjmować do posiłków witaminę C w tabletkach. Jeśli zmiany w diecie nie przyniosą poprawy, warto zastanowić się nad przyczyną niskiej wartości hemoglobiny. Być może ma Pani obfite miesiączki i organizmowi trudno jest uzupełnić straty żelaza z krwią. W takim wypadku proponuję wizytę u lekarza i rozważenie suplementacji żelaza.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty spożywcze podnoszą poziom żelaza? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Anemia a dieta na wzmocnienie organizmu – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Niedobór żelaza a poziom hemoglobiny w normie – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Jaki musi być poziom hemoglobiny, aby można było bezpiecznie zajść w ciążę? – odpowiada Lek. Aneta Zwierzchowska
- Niedobory żelaza a odpowiednia dieta – odpowiada Mgr inż. Joanna Brejecka-Pamungkas
- Obniżona hemoglobina w badaniu krwi – odpowiada Lek. Agnieszka Barchnicka
- Jak powinna odżywiać się osoba w ciąży? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Niski poziom żelaza i hemoglobiony u wegetarianki – odpowiada Magdalena Mroczek
- Jedzenie wędlin podczas leczenia anemii z niedoboru żelaza – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaki zmienić i urozmaicić posiłki, żeby pozbyć się anemii? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń