Polscy naukowcy stworzyli sztuczną krew. To może być przełom w transplantologii
Naukowcy z Politechniki Warszawskiej opracowali sztuczną krew, która, jeżeli przejdzie fazę testową, może okazać się przełomem w medycynie. Wszystko ze względu na innowacyjne właściwości. - Nasza krew będzie w stanie przenosić tlen, czyli w tym wypadku nie tylko rozcieńczymy, ale zapewnimy jej też podstawową funkcję, jaką jest transport gazów - zapowiada prof. Tomasz Ciach, kierownik Laboratorium Inżynierii Biomedycznej Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej. Do tej pory ta sztuka nie udała się żadnym naukowcom na świecie. Dlatego wciąż trzeba organizować społeczne zbiórki krwi. Dzięki właściwościom związku, w sztucznej krwi będzie można między innymi przechowywać organy do transplantacji. - Organy, które się pobiera do przeszczepu, bywają otłuszczone bądź uszkodzone, to duży problem. Chcielibyśmy, żeby w czasie ich przechowywania, móc je zregenerować - mówi Agata Stefanek, prezes spółki NanoSanguis S.A. i pracownik Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej. Wkrótce sztuczna krew będzie testowana na zwierzętach.ZOBACZ TEŻ: Rewolucyjna metoda walki z rakiem
Witam!
Najlepiej przyswajalne jest żelazo z mięsa. Wartościowe produkty pod tym względem to mięso indyka, wołowina, podroby, sardynki. Poza tym dobrym źródłem są: warzywa zielone (świeże), fasola, orzechy, pestki słonecznika i dyni, pokrzywa. Przyswajanie żelaza wspomaga zwiększa się w obecności witaminy C - tu polecam owoce dzikiej róży, paprykę, ziemniaki, natkę pietruszki. Można też przyjmować do posiłków witaminę C w tabletkach. Jeśli zmiany w diecie nie przyniosą poprawy, warto zastanowić się nad przyczyną niskiej wartości hemoglobiny. Być może ma Pani obfite miesiączki i organizmowi trudno jest uzupełnić straty żelaza z krwią. W takim wypadku proponuję wizytę u lekarza i rozważenie suplementacji żelaza.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty spożywcze podnoszą poziom żelaza? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Anemia a dieta na wzmocnienie organizmu – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Niedobór żelaza a poziom hemoglobiny w normie – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Niedobory żelaza a odpowiednia dieta – odpowiada Mgr inż. Joanna Brejecka-Pamungkas
- Niski poziom żelaza i hemoglobiony u wegetarianki – odpowiada Magdalena Mroczek
- Obniżona hemoglobina w badaniu krwi – odpowiada Lek. Agnieszka Barchnicka
- Jedzenie wędlin podczas leczenia anemii z niedoboru żelaza – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaki musi być poziom hemoglobiny, aby można było bezpiecznie zajść w ciążę? – odpowiada Lek. Aneta Zwierzchowska
- Jakie produkty powinnam jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak powinna odżywiać się osoba w ciąży? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
artykuły
Senność w ciągu dnia. Co może być jej przyczyną?
Z problemem senności w ciągu dnia zmaga się wiele
Co utrudnia wchłanianie minerałów?
Minerały w codziennej diecie By organizm prawidło
Antyoksydanty - rodzaje, właściwości, źródła przeciwutleniaczy w diecie
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) to grupa związkó