Ile % witaminy zostaje w naparze po przygotowaniu herbatki?

Głóg i dzika róża zawierają dużo witaminy C. W jaki sposób przyrządzić napar (herbatkę) z tych owoców, skoro witamina C utlenia się i traci swoje właściwości pod wpływem temperatury? Czy to ma sens? Ile % witaminy zostaje w naparze po przygotowaniu takiej herbatki? Tak samo w przypadku smażenia konfitur.
KOBIETA, 31 LAT ponad rok temu

Owszem witamina C jest bardzo podatna na utlenianie i temperaturę. Herbatka z dzikiej róży i głogu może być źródłem antyoksydantów ale nie witamin. Najlepszymi źródłami witaminy C są świeże warzywa i owoce. Jeśli spożywa Pani zalecane 5 porcji to nie ma absolutnie żadnego ryzyka niedoboru tej witaminy więc nie ma też potrzeby szukania jej źródła w herbatkach.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty