Co jeść by zwalczyć anemię i schudnąć?

Mam 155cm wzrostu i warzę 54 kg :(. Więc myśle, że to za dużo kg. co tydzień chodzę na tańce (1,5godz) wieczorami czasem mi się zdarza biegać lecz to zależy od czasu. Co Pani poradzi? Co mam robić? I co jeść by zwalczyć anemię i by schudnać?
ponad rok temu

Przy takim wzroście i obecnej wadze Pani BMI kształtuje się na poziomie 22,5 kg/m2 (czyli w normie), także ewentualne gubienie dodatkowych kilogramów miałoby w Pani przypadku wymiar jedynie estetyczny.

Jest Pani młodą osobą, której organizm wciąż się rozwija. Jeżeli koniecznie chciałaby Pani schudnąć, to myślę, że korzystne byłoby zapisanie się na zajęcia w klubie fitness. Znajdzie tam Pani mi.in zajęcia powodujące spalanie tkanki tłuszczowej (fat-burning- zajęcia na stepie pozwalające na większe spalanie tkanki tłuszczowej, TBC - zajęcia ogólnowzmacniające, ABF- z naciskiem na dolne partie ciała: brzuch, uda, pośladki, dance - trening w formie układu choreograficznego, magic bar- zajęcia z wykorzystaniem sztang, hantli).
Dieta pozwalająca na redukcję masy ciała powinna być niskokaloryczna. Nie wiem czy otrzymała Pani od lekarza zalecenie suplementacji diety jakimiś preparatami (np. żelaza)?
W diecie stosowanej w anemii istotne jest łączenie produktów zawierających żelazo z produktami zwiększającymi jego wchłanianie, czyli np.
na śniadanie można spożyć kajzerkę pełnoziarnistą 1 szt. (źródło wit. B12, żelaza) z pastą jajeczną ze szczypiorkiem i pietruszką (z 1 jajka, plasterka sera twarogowego półtłustego, szczypiorku i pietruszki do smaku). W tym przypadku żółtko jaja jest dobrym źródłem żelaza, szczypiorek i pietruszka zawierają witaminę C zwiększającą wchłanianie Fe. Do takiego zestawu można wypić szklankę soku porzeczkowego (rozcieńczonego w stosunku 1:1, czyli 100 ml soku + 100 ml wody) - porzeczki są dobrym źródłem witaminy C. Podobnie dobrym dodatkiem do takiego zestawu będzie papryka czerwona (dobre źródło witaminy C). Paprykę można spożywać w dużych ilościach ze względu na niewielką kaloryczność. Zamiast masła można stosować margarynę typu light (1 płaską łyżeczkę do kanapki) - 30% kcal mniej.

Korzystne mogą być chude wędliny (np. szynka gotowana), z tłustszych dobrze jest "wycinać" kawałeczki tłuszczu.

Sporo żelaza zawierają płatki owsiane. Dodatek mleka zwiększa wchłanianie tego pierwiastka.
Jako II śniadanie może Pani spożyć: jogurt naturalny 1,5% tł. z dodatkiem rodzynek i orzechów laskowych (w niewielkiej ilości), czy płatków kukurydzianych wzbogacanych w żelazo.
Do jogurtu mogą być także dodawane owoce. Najwięcej Fe zawierają: czarne porzeczki, poziomki, maliny, czarne jagody.
Sporo Fe zawiera także groszek konserwowy (sprzedawany jest także w mniejszych, poręcznych opakowaniach - może być formą urozmaicenia posiłków).
W ramach obiadu można przygotować np. chudą cielęcinę, wątróbkę,  czy wołowinę (dobre źródło Fe) z warzywami. Dobrym źródłem żelaza i witaminy B12 są kasze gruboziarniste (jaglana, gryczana, jęczmienna perłowa/pęczak).

Z ryb sporą ilość żelaza zawiera łosoś i sardynka, czy tuńczyk w wodzie. Do potraw warto dodawać koperek (sporo żelaza) oraz pietruszkę, szczypiorek (sporo Fe, witaminy C). Źródłem żelaza są również nasiona roślin strączkowych - mogą stanowić alternatywę dla mięsa, należy jednak pamiętać, iż żelazo to jest gorzej wchłanianie. Dodatkiem do dań może być także szpinak (np. zaprawiony odtłuszczonym jogurtem).
Jako przegryzkę może Pani wykorzystać np.: orzechy pistacjowe (najwięcej żelaza - aż 6,7 mg w 100 g), czy orzechy laskowe (3,4 mg/100 g) oraz pestki dyni (prawdziwy skarbiec żelaza - aż 15 mg/100g). Musi jednak pamiętać Pani o tym, iż orzechy i nasiona są kaloryczne (zawierają nawet do 600 kcal w 100g), dlatego należy zachować umiar. "Niegroźna" dla kaloryczności diety ilość to ok. 10-15 g  orzechów (mała garstka). 

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Co jeść, by zwalczyć anemię, a następnie schudnąć?

Co jeść by zwalczyć anemię i schudnąć? Mam 18 lat, 164 cm wzrostu i ważę 87,5 kg... Jestem w fazie otyłości, bardzo chciałabym schudnąć ale najpierw muszę pozbyć się anemii ;/ nie uprawiam żadnego sportu, a gdy biegam np na wf-ie w szkole baardzo szybko sie męczę (jedno niepełne okrążenie wokół boiska i już czuje jakbym miała zaraz zemdleć, kręci mi się w głowie i serce mi bije tak szybko jakbym przebiegła 5km...). Zatem zwracam się o pomoc. Co jeść aby pozbyć się anemii i stracić na wadze?
KOBIETA, 18 LAT ponad rok temu

Jeśli chodzi o anemię to najlepiej wprowadzić do diety produkty bogate w żelazo. Należą do nich wątróbka, żółtka jaj, buraki, pestki dyni, szpinak czy sałata. Natomiast z zrzuceniem wagi w Pani przypadku najlepiej zrobić to pod okiem specjalisty. Najpierw wykonać badania w celu wyeliminowania innych chorób, by odpowiednio dobrać dietę. Następnie po całkowitym wywiadzie żywieniowo-zdrowotnym ustalić jadłospis na dwa tygodnie włączając aktywność fizyczną. I przede wszystkim uzbroić się w cierpliwość i dobre nastawienie, gdyż walka z otyłością nie jest prosta, ale możliwa. Chęci własne to już 50% sukcesu. Jeśli jest Pani zainteresowana indywidualną dietą zapraszam do kontaktu: marta@zdrowozjesz.pl

0

Przyczyn anemii może być wiele np. metale ciężkie, pasożyty, nadmiar wapnia i wiele innych. Aby poszukać przyczyny może Pani zrobić analizę pierwiastkową włosów, która jest bardzo szczegółowym badaniem oceniającym funkcjonowanie organizmu. (więcej www.profilaktyka-zdrowia.pl). Z odchudzaniem proszę nie czekać, tylko skonsultować się z dietetykiem, który dostosuje posiłki do Pani aktualnych problemów.
Małgorzata Mięsowicz
tel. 606 130 841
www.miesowicz.fitdietetyk.pl
Zapraszam.

0

Dzień dobry.
Zachęcam do konsultacji lekarskiej i wykonywania stosownych badań. Zmniejszone wchłanianie np. żelaza przez organizm może być skutkiem m.in: diety ubogiej w żelazo, nieprawidłowego odżywiania, alkoholizmu, wegetarianizmu i przewlekłych biegunek. Zwiększona utrata żelaza może być wywołana np. obfitymi miesiączkami, krwawieniem z przewodu pokarmowego. Najlepszymi źródłami żelaza w diecie są: podroby, suche nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, cieciorka),drób, ryby, jaja, produkty zbożowe (płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty, makaron pełnoziarnisty), niektóre warzywa (buraki, boćwina, groszek). Zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego mogą być źródłem żelaza. Jednak żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych (np. mięso, podroby, wędliny, jaja) jest lepiej przyswajana przez nasz organizm. Jeśli nie ma przeciwwskazana zalecam spożywać żelazo pochodzące z różnych źródeł. Wówczas stan zdrowia powinien się szybciej poprawić.
Pozdrawiam, dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Co jeść, aby schudnąć?

Mam 17 lat, 173 cm wzrostu i 80 kg. Bardzo chciałabym schudnąć, lecz każde próby kończą się spowolnionym metabolizmem i niechęcią. Nie wiem, co jeść, żeby chudnąć, a nie spowolnić przemiany materii.

KOBIETA, 17 LAT ponad rok temu

Witam!

Wolna przemiana materii wiąże się ze stosowaniem nieodpowiednich diet oraz niskiej aktywności fizycznej. Przede wszystkim musisz wiedzieć, że popularne diety są bardzo niskokaloryczne, a przez to po powrocie do dawnej diety automatycznie następuje efekt jojo. Dodatkowo są wyniszczające i mogą doprowadzić do pogorszenia się również stanu skóry, włosów, a także zaniku miesiączki.
Dlatego jeśli chcesz stracić zbędne kilogramy na początku dowiedz się jak to skutecznie zrobić, czyli zapoznaj się z prawidłowymi nawykami żywieniowymi. Znajdziesz je w naszych artykułach m.in. http://portal.abczdrowie.pl/jakie-sa-zasady-zdrowego-odchudzania oraz http://portal.abczdrowie.pl/najczestsze-bledy-zywieniowe
Pamiętaj też, że wolna przemiana materii jest przyczyną nieregularnych posiłków, zbyt niskiej podaży błonnika pokarmowego oraz płynów. Dlatego proszę stosować się do poniższych zasad:
1. Jedz posiłki regularnie, tzn. o w miarę stałych porach (np. codziennie o 8.00, 11.30, 14.30, 17.30 i 20.30) oraz w równych odstępach czasu co około 3 godziny. Nieregularne posiłki są w ponad 70% przyczyną nadwagi i nadmiernego gromadzenia się tkanki tłuszczowej.
2. Pij dużo płynów - wody mineralnej, herbaty (zielonej, czerwonej, owocowej), soków warzywnych i soków owocowych 100% (2 szklanki dziennie w zastępstwie dla owoców). Unikaj natomiast napojów słodzonych, soków z dodatkowym cukrem oraz napojów gazowanych, które dostarczają ogromne ilości zbędnych kalorii.
3. Wybieraj produkty jak najmniej przetworzone - unikaj fast foodów, gotowych dań mrożonych, zupek instant (typu chińskie), chrupek oraz słodyczy.
4. Codziennie jedz warzywa i owoce. Warzywa dodawaj do każdego posiłku.
5. Jeśli nie możesz obejść się bez słodyczy wybieraj te zdrowsze wersje np. gorzką czekoladę i ciasta domowej roboty, najlepiej w wersji zdrowej - bez śmietany, tłustych kremów, masła i margaryny do pieczenia (można ją zastąpić olejem).
Pamiętaj, że posiłki powinny być lekkie. Zawsze jedz śniadanie proponuję tu np. jogurt naturalny z płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, suszonymi owocami lub orzechami i śniadanie gotowe. Zamiast musli możesz sięgnąć po omlet z maki pełnoziarnistej z warzywami lub po prostu pełnoziarnistą kanapkę z białkiem (chudą wędliną, rybą czy chudym lub półtłustym nabiałem) i oczywiści z warzywami. Na przekąski najlepiej sprawdzają się produkty na ząb, czyli owoce, orzechy, jogurty, kefiry czy maślanki naturalne lub sałatki zrobione w domu (skropione oliwą lub z jogurtem). Obiad powinien składać się z węglowodanów złożonych (czyli kaszy, makaronu pełnoziarnistego, ryżu dzikiego czy ziemniaków - bez dodatku tłuszczu), białka (2-3 razy w tygodniu ryby, także tłuste, 2 razy w tygodniu mięso - drób, cielęcina, ale również chude części mięsa czerwonego i 2 razy w tygodniu nasiona strączkowe - fasola, cieciorka, groch, soczewica itp.) oraz warzyw. Na kolację natomiast najlepiej zjeść posiłek białkowy, który nasyci nasz organizm i przed snem nie będzie nas ssało w żołądku. Może to być posiłek gotowany, np. ryba z warzywami czy pasta twarogowo-jajeczna z chlebkiem razowym z warzywami. Pomysłów jest dużo. Im bardziej posiłki różnorodne tym lepiej. Należy również pamiętać o odpowiedniej ilości płynów (minimum 2 l dziennie).
Pamiętaj również o uprawianiu sportu, który nie tylko przyspiesza przemianę materii, ale polepsza ogólny stan zdrowia. Ruch jest niezmiernie ważny w utracie masy ciała oraz w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Polecam ćwiczyć 3 razy w tygodniu po około 1 godzinie. Jest to czas odpowiedni, aby tkanka tłuszczowa zaczęła się spalać. Najlepsze są ćwiczenia wykonywane średnio intensywnie, tak aby dostać lekkiej zadyszki, ale nie padać z nóg ponieważ wtedy tkanka tłuszczowa nie będzie się spalać. Proponuję pływanie, aerobic, jogging czy jazdę na rowerze lub orbitreku, ale najlepiej jak znajdziesz ćwiczenia które nie znudzą i najbardziej będą Ci odpowiadać. Do tego można dodać codzienną gimnastykę po około 15 minut. Częstsza aktywność fizyczna nie jest potrzebna, ponieważ po pierwsze nikt nie ma na nią czasu, a po drugie kiedy motywacja zmaleje i zaczniemy ćwiczyć rzadziej tkanka tłuszczowa znowu zacznie się odkładać.

Pozdrawiam serdecznie,
Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty