Przy takim wzroście i obecnej wadze Pani BMI kształtuje się na poziomie 22,5 kg/m2 (czyli w normie), także ewentualne gubienie dodatkowych kilogramów miałoby w Pani przypadku wymiar jedynie estetyczny.
Jest Pani młodą osobą, której organizm wciąż się rozwija. Jeżeli koniecznie chciałaby Pani schudnąć, to myślę, że korzystne byłoby zapisanie się na zajęcia w klubie fitness. Znajdzie tam Pani mi.in zajęcia powodujące spalanie tkanki tłuszczowej (fat-burning- zajęcia na stepie pozwalające na większe spalanie tkanki tłuszczowej, TBC - zajęcia ogólnowzmacniające, ABF- z naciskiem na dolne partie ciała: brzuch, uda, pośladki, dance - trening w formie układu choreograficznego, magic bar- zajęcia z wykorzystaniem sztang, hantli).
Dieta pozwalająca na redukcję masy ciała powinna być niskokaloryczna. Nie wiem czy otrzymała Pani od lekarza zalecenie suplementacji diety jakimiś preparatami (np. żelaza)?
W diecie stosowanej w anemii istotne jest łączenie produktów zawierających żelazo z produktami zwiększającymi jego wchłanianie, czyli np.
na śniadanie można spożyć kajzerkę pełnoziarnistą 1 szt. (źródło wit. B12, żelaza) z pastą jajeczną ze szczypiorkiem i pietruszką (z 1 jajka, plasterka sera twarogowego półtłustego, szczypiorku i pietruszki do smaku). W tym przypadku żółtko jaja jest dobrym źródłem żelaza, szczypiorek i pietruszka zawierają witaminę C zwiększającą wchłanianie Fe. Do takiego zestawu można wypić szklankę soku porzeczkowego (rozcieńczonego w stosunku 1:1, czyli 100 ml soku + 100 ml wody) - porzeczki są dobrym źródłem witaminy C. Podobnie dobrym dodatkiem do takiego zestawu będzie papryka czerwona (dobre źródło witaminy C). Paprykę można spożywać w dużych ilościach ze względu na niewielką kaloryczność. Zamiast masła można stosować margarynę typu light (1 płaską łyżeczkę do kanapki) - 30% kcal mniej.
Korzystne mogą być chude wędliny (np. szynka gotowana), z tłustszych dobrze jest "wycinać" kawałeczki tłuszczu.
Sporo żelaza zawierają płatki owsiane. Dodatek mleka zwiększa wchłanianie tego pierwiastka.
Jako II śniadanie może Pani spożyć: jogurt naturalny 1,5% tł. z dodatkiem rodzynek i orzechów laskowych (w niewielkiej ilości), czy płatków kukurydzianych wzbogacanych w żelazo.
Do jogurtu mogą być także dodawane owoce. Najwięcej Fe zawierają: czarne porzeczki, poziomki, maliny, czarne jagody.
Sporo Fe zawiera także groszek konserwowy (sprzedawany jest także w mniejszych, poręcznych opakowaniach - może być formą urozmaicenia posiłków).
W ramach obiadu można przygotować np. chudą cielęcinę, wątróbkę, czy wołowinę (dobre źródło Fe) z warzywami. Dobrym źródłem żelaza i witaminy B12 są kasze gruboziarniste (jaglana, gryczana, jęczmienna perłowa/pęczak).
Z ryb sporą ilość żelaza zawiera łosoś i sardynka, czy tuńczyk w wodzie. Do potraw warto dodawać koperek (sporo żelaza) oraz pietruszkę, szczypiorek (sporo Fe, witaminy C). Źródłem żelaza są również nasiona roślin strączkowych - mogą stanowić alternatywę dla mięsa, należy jednak pamiętać, iż żelazo to jest gorzej wchłanianie. Dodatkiem do dań może być także szpinak (np. zaprawiony odtłuszczonym jogurtem).
Jako przegryzkę może Pani wykorzystać np.: orzechy pistacjowe (najwięcej żelaza - aż 6,7 mg w 100 g), czy orzechy laskowe (3,4 mg/100 g) oraz pestki dyni (prawdziwy skarbiec żelaza - aż 15 mg/100g). Musi jednak pamiętać Pani o tym, iż orzechy i nasiona są kaloryczne (zawierają nawet do 600 kcal w 100g), dlatego należy zachować umiar. "Niegroźna" dla kaloryczności diety ilość to ok. 10-15 g orzechów (mała garstka).
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Odchudzanie zimą – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Co ma dużo witaminy C? – odpowiada Mgr Urszula Bieniek
- Jakie witaminy ma papryka? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Czy lecząc anemię preparatem z żelaza można zażywać również magnez? – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Jak powinna odżywiać się osoba w ciąży? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Jakie produkty spożywcze podnoszą poziom żelaza? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Czy mogę schudnąć mimo wszystko? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Dieta odpowiednia przy anemii – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Co jeść, aby mieć dobre wyniki krwi? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Witaminy w leczeniu anemii – odpowiada Mgr Katarzyna Okręglicka
artykuły
Najpopularniejszy mit dotyczący szpinaku. Nie jest dobrym źródłem żelaza
Osoby z niedoborem żelaza sięgają po szpinak bardz
Co utrudnia wchłanianie minerałów?
Minerały w codziennej diecie By organizm prawidło
Jak naturalnie poprawić poziom hemoglobiny?
Liściaste warzywa Niski poziom hemoglobiny związan