Witam!
Dieta grup krwi nie jest dietą rekomendowaną przez towarzystwa naukowe. To jedna z "modnych" diet, lecz niekoniecznie fizjologicznych. Fakt, iż cierpi Pani na anemię zdecydowanie przemawia za koniecznością włączenia do diety mięsa i przetworów mięsnych, gdyż żelazo z produktów zwierzęcych jest lepiej przyswajalne przez organizm, aniżeli żelazo z produktów roślinnych. Myślę, iż aby zrzucić na stałe kilka kilogramów niezbędna jest zmiana nie tylko diety, ale także aktywności fizycznej. Tylko systematyczny wysiłek fizyczny sprawi, iż rozwinie się tkanka mięśniowa, przez co metabolizm będzie szybszy.
Morszczyn jest źródłem jodu, który wchodzi w skład hormonów regulujących metabolizm, przyśpieszając go. Dodatkowo morszczyn w kontakcie z płynami pęcznieje, wywołując uczucie sytości. Sytuacja ta nie ma miejsca w przypadku herbaty, lecz preparatów na bazie morszczynu. Nie zastąpi on diety i wysiłku. Dieta pozwalająca na redukcję masy ciała powinna być niskokaloryczna.
Nie wiem czy otrzymała Pani od lekarza zalecenie suplementacji diety jakimiś preparatami (np. żelaza)? W diecie stosowanej w anemii istotne jest łączenie produktów zawierających żelazo z produktami zwiększającymi jego wchłanianie, czyli np. na śniadanie można spożyć kajzerkę pełnoziarnistą 1 szt. (źródło wit. B12, żelaza) z pastą jajeczną ze szczypiorkiem i pietruszką (z 1 jajka, plasterka sera twarogowego półtłustego, szczypiorku i pietruszki do smaku). W tym przypadku żółtko jaja jest dobrym źródłem żelaza, szczypiorek i pietruszka zawierają witaminę C, zwiększającą wchłanianie Fe. Do takiego zestawu można wypić szklankę soku porzeczkowego (rozcieńczonego w stosunku 1:1, czyli 100 ml soku + 100 ml wody) - porzeczki są dobrym źródłem witaminy C. Podobnie dobrym dodatkiem do takiego zestawu będzie papryka czerwona. Paprykę można spożywać w dużych ilościach ze względu na niewielką kaloryczność. Zamiast masła można stosować margarynę typu light (1 płaską łyżeczkę do kanapki) - 30% kcal mniej. Korzystne mogą być chude wędliny (np. szynka gotowana), z tłustszych dobrze jest "wycinać" kawałeczki tłuszczu. Sporo żelaza zawierają płatki owsiane. Dodatek mleka zwiększa wchłanianie tego pierwiastka. Jako II śniadanie może Pani spożyć: jogurt naturalny 1,5% tł. z dodatkiem rodzynek i orzechów laskowych (w niewielkiej ilości) czy płatków kukurydzianych wzbogacanych w żelazo. Do jogurtu mogą być także dodawane owoce. Najwięcej Fe zawierają: czarne porzeczki, poziomki, maliny, czarne jagody. Sporo Fe zawiera także groszek konserwowy (sprzedawany jest także w mniejszych, poręcznych opakowaniach - może być formą urozmaicenia posiłków). W ramach obiadu można przygotować np. chudą cielęcinę, wątróbkę czy wołowinę (dobre źródło Fe) z warzywami. Dobrym źródłem żelaza i witaminy B12 są kasze gruboziarniste (jaglana, gryczana, jęczmienna perłowa/pęczak). Z ryb sporą ilość żelaza zawiera łosoś, sardynka, czy tuńczyk. Do potraw warto dodawać koperek (sporo żelaza) oraz pietruszkę, szczypiorek (sporo Fe, witaminy C). Źródłem żelaza są również nasiona roślin strączkowych - mogą stanowić alternatywę dla mięsa, należy jednak pamiętać, iż żelazo to jest gorzej wchłanianie. Dodatkiem do dań może być także szpinak (np. zaprawiony odtłuszczonym jogurtem). Jako przegryzkę może Pani wykorzystać np.: orzechy pistacjowe (najwięcej żelaza - aż 6,7 mg w 100 g), czy orzechy laskowe (3,4 mg/100 g) oraz pestki dyni (prawdziwy skarbiec żelaza - aż 15 mg/100 g). Musi jednak pamiętać Pani o tym, iż orzechy i nasiona są kaloryczne (zawierają nawet do 600 kcal w 100 g), dlatego należy zachować umiar. "Niegroźna" dla kaloryczności diety ilość to ok. 10-15 g orzechów (mała garstka).
Pozdrawiam ciepło
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co jeść by zwalczyć anemię i schudnąć? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Dieta w anemii bez ryzyka przytycia – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Co włączyć do diety, aby pozbyć się anemii? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Badanie krwi i niedokrwistość – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Jaka dieta przy anemii i braku żelaza? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Co zawiera najwięcej żelaza? – odpowiada Lek. Sebastian Jamroży
- Co może być przyczyną anemii oraz złego wchłaniania żelaza? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Niedobór żelaza a jedzenie szpinaku – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Naturalne metody podniesienia poziomu żelaza w krwi – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Dieta bezmleczna podczas karmienia piersią a wskazania do suplementacji wapnia – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska