Witam serdecznie!
Wielu z nas traktuje mleko jako główne źródło wapnia.W dużej ilości występuje także w niektórych warzywach, orzechach i przetworach rybnych
Sporo wapnia jest w sardynkach (382 mg/100 g) i śledziach z puszki – takich, które spożywa się wraz ze szkieletem i ośćmi. Dobrym źródłem są również anchois, czyli sardele - małe ościste ryby, spokrewnione z sardynką
Migdały - suche, w postaci masła lub mleka, są wspaniałym źródłem wapnia. Już 22 migdały zaspokoją 27 % dziennego zapotrzebowania na wapń. Poza tym dostarczają wiele witamin i minerałów, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Figi - dziesięć suszonych owoców figowych zawiera około 250 mg wapnia
Orzechy laskowe - w 100 g orzechów laskowych - 193 mg wapnia
Sezam suszony - 1 łyżce nasion sezamu znajduje się 9 % potrzebnego nam wapnia. Poza tym zawiera wiele cennych witamin, w tym A, E, z grupy B, oraz składników mineralnych, np. cynku, fosforu, magnezu, potasu, wapnia i żelaza
Śledzie - są bogate w witaminę D, pomagają w absorpcji wapnia. Jeden filet śledziowy zaspokaja 11 proc. dziennego zapotrzebowania na wapń
Jarmuż - 1 szklanka zaspokoi 9 % dziennego zapotrzebowania na wapń. Jest to istna bomba odżywcza – zawiera żelazo, wapń, magnez, kwas foliowy, witaminy C, A i K.
Brokuł zawiera ok 100 mg wapnia w 100 g, szpinak to 99 mg w 100 g, a w 100 g pietruszki jest aż 195 mg tego pierwiastka
Mleko sojowe - otrzymywane z ziaren soi zawiera sporo wapnia, lecytyny, fosforu, żelaza, magnezu, potasu, białka, witaminy E i z grupy B. Jednak najlepiej nie kupować gotowego, a zrobić własne. W internecie jest wiele ciekawych przepisów.
Poza tym poziom wapnia można uzupełniać pijąc wysoko- i średniozmineralizowane wody.
Organizm może przyswajać wapń z różnych produktów, nie tylko mlecznych. Niektóre zawierają śladowe jego ilości, inne mają go nieco więcej. Łącząc wszystkie w prawidłowo zbilansowanej diecie, nawet bez korzystania z dobrodziejstw mleka i jego przetworów, można zapewnić sobie i dziecku odpowiednią dawkę tego pierwiastka.
Dlatego odpowiadając na Pani pytanie: suplementacja wapniem nie jest potrzebna. Wystarczy zdrowa, zbilansowana dieta.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Uzupełnianie poziomu potasu i wapnia w diecie wegańskiej – odpowiada Mgr inż. Justyna Bas
- Dieta wegańska u nastolatka – odpowiada mgr Anna Kołdon
- Magnez z potasem i wapniem suplementowane razem – odpowiada Dr Dorota Radwańska
- Czy ta suplementacja będzie dla mnie odpowiednia? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Zawartość wapnia w produktach spożywczych – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy jest lepszy lek bądź suplement, który podwyższy mi potas/wapń/żelazo? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Szczypiorek a jego wartości odżywcze – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Produkty dla 12-letniej córki z nietolerancją laktozy – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Wynik próby tężyczkowej a suplementacja magnezu i wapnia – odpowiada Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska
- Czy mogę zażywać suplement z wapniem? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
artykuły
Niska podaż wapnia - przyczyny, wapń w diecie
Niska podaż wapnia w organizmie (hipokalcemia) moż
Dieta na mocne zęby i kości (prezentacja edukacyjna)
Dieta na mocne zęby i kości - gęstość kości Nasze
Minerały w jedzeniu - jakie produkty są bogate w minerały?
Minerały w jedzeniu są niezbędne do prawidłowego f