Aby wzmocnić i uelastycznić ścianki naczyń krwionośnych, należy wzbogacić dietę w związki takie jak:
- flawonoidy, które działają przeciwzapalnie, eliminują wolne rodniki dzięki czemu zmniejszają ryzyko zapalenia żył czy też miażdżycy. Znajdują się w warzywach, oraz owocach.
- kwasy tłuszczowe Omega-3- działają przeciwzapalnie. Ich najlepszym źródłem są tłuste ryby (łosoś, makrela) oraz orzechy
- witamina C- ma działanie przeciwzapalne: przeciwdziała infekcjom, działa ochronnie na naczynia krwionośne. Najwięcej witaminy C znajduje się w aceroli i dzikiej róży (dżemy i soki), czarnej i czerwonej porzeczce, owocach cytrusowych, natce pietruszki, cebuli, kiszonej kapuście, papryce
- witamina K- reguluje proces wytwarzania białka odpowiedzialnego za krzepnięcie krwi; znajduje się przede wszystkim w ciemnozielonych warzywach (brokuły, szpinak, kapusta, sałata), olejach a także w: awokado, brzoskwini, wątróbce i tranie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Witaminy korzystnie wpływające na skórę – odpowiada Mgr Katarzyna Okręglicka
- Anemia a dieta na wzmocnienie organizmu – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Destrukcja witaminy C podczas wrzucania cytryny do herbaty – odpowiada Mgr inż. Natalia Klapińska
- Co ma dużo witaminy C? – odpowiada Mgr Urszula Bieniek
- Braki witaminy C – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie produkty żywnościowe mają najwięcej witaminy C? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Astma a dieta – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Jaka jest dieta na trądzik? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Czy ten preparat można stosować na pęknięcia naczyń krwionośnych? – odpowiada Mgr Arkadiusz Ciołkowski
- Witaminy znajdujące się w papryce – odpowiada Mgr Magdalena Drażba