Jeżeli mówimy o słodkiej papryce to przede wszystkich znakomite źródło witaminy C! W 100 g znajdzie Pani aż 144 mg wit. C, dla porównania w pomarańczy jest jej tylko 49 mg. Poza wit. C papryka to również źródło wit. A (Beta-karotenu zwłaszcza w papryce czerwonej), , kwasu foliowego (zwłaszcza papryka zielona) oraz wit. E (papryka żółta). Papryka to również źródło mikroelementów takich jak potas. Należy również podkreślić znaczenie bioaktywnych substancji zawartych w papryce. Duża zawartość antyoksydantów sprawia, że papryka należy do warzyw znakomicie zwalczających i hamujących powstawanie wolnych rodników.
Pozdrawiam
Magdalena Drażba - Dietetyk Medyczny
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie wody a herbaty – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jakie produkty żywnościowe mają najwięcej witaminy C? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Wartości odżywcze w pomarańczach i mandarynkach – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Astma a dieta – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Witaminy korzystnie wpływające na skórę – odpowiada Mgr Katarzyna Okręglicka
- Witaminy w leczeniu anemii – odpowiada Mgr Katarzyna Okręglicka
- Stosowanie suplementu Prostatan – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Czy deficyt kwasu foliowego zwiększa ryzyko wad cewy nerwowej? – odpowiada Lek. Wojciech Zygmunt
- Jakie witaminy na poprawę nastroju? – odpowiada Mgr Katarzyna Okręglicka
- Dieta u 40-letniej osoby chorej na białaczkę limfatyczną – odpowiada Mgr Joanna Śledziona
artykuły
Związki bioaktywne - przykłady, właściwości, działanie i źródła
Związki bioaktywne to substancje, które występują
Działanie antyoksydacyjne - na czym polega i jakie ma znaczenie?
Działanie antyoksydacyjne, za które odpowiadają an
Antyoksydanty - rodzaje, właściwości, źródła przeciwutleniaczy w diecie
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) to grupa związkó