Jeżeli mówimy o słodkiej papryce to przede wszystkich znakomite źródło witaminy C! W 100 g znajdzie Pani aż 144 mg wit. C, dla porównania w pomarańczy jest jej tylko 49 mg. Poza wit. C papryka to również źródło wit. A (Beta-karotenu zwłaszcza w papryce czerwonej), , kwasu foliowego (zwłaszcza papryka zielona) oraz wit. E (papryka żółta). Papryka to również źródło mikroelementów takich jak potas. Należy również podkreślić znaczenie bioaktywnych substancji zawartych w papryce. Duża zawartość antyoksydantów sprawia, że papryka należy do warzyw znakomicie zwalczających i hamujących powstawanie wolnych rodników.
Pozdrawiam
Magdalena Drażba - Dietetyk Medyczny

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty