Stosowanie suplementu Prostatan

Dzień dobry mam pytanie.Mam 42 lata i choć nie mam problemów z prostatą to czy zapobiegawcze mogę sobie zacząć stosować suplement diety Prostatan.Bo nie wiem czy się go stosuje już przy pierwszych objawach czy można nawet jeśli się ich nie ma.Dziękuję.
MĘŻCZYZNA, 44 LAT ponad rok temu

Morwa biała - idealna dla diabetyków i chorych na nerki

Morwa biała została przywieziona do Polski w latach pięćdziesiątych jako przysmak jedwabników. Jednak dopiero po latach doceniono jej zdrowotne właściwości. Wyciąg z owocu morwy działa przeciwbakteryjnie i odrobacza nasz organizm. A picie ekstraktu z liści morwy osłabia tworzenie się neurotoksycznych związków, które odgrywają znaczącą rolę w powstawaniu choroby Alzheimera. Morwa powoduje ograniczenie wchłaniania cukrów ? zmniejsza więc produkcję tłuszczu i odkładanie się tkanki tłuszczowej. Wyrównuje też poziom cukru we krwi, dlatego jest polecana diabetykom. Owoce morwy mają działanie przeciwgorączkowe i moczopędne. Podobnie jak jeżyny zawierają cukry, witaminy i minerały, dlatego warto je pić przy anemii, przeziębieniach, miażdżycy i chorobach nerek.

Witam serdecznie,

jeżeli nie ma Pan problemów z prostatą to nie ma potrzeby stosowania takiego suplementu. Korzystniejsze będzie wprowadzenie do codziennego jadłospisu produktów, które będą świetną profilaktyką zapobiegania chorobom nowotworowym.
Pomidory – działanie moczopędne przez potas, który zawierają dzięki temu obniżają ciśnienie krwi. Oprócz wit. C zawierają wit. A -180g (duży owoc) to ok.22 % dobowego zapotrzebowania na tą witaminę. Pomidory zawierają także likopen jeden z najsilniejszych antyoksydantów, czyli związków, które neutralizują wolne rodniki odpowiedzialne w naszym organizmie za wiele patologii. Likopen może skutecznie przeciwdziałać rozwojowi raka prostaty przez bezpośrednie zakłócanie sygnałów androgenów -hormonów często zaangażowanych w przerost tkanki tego gruczołu. Szczególnie bogate w tę substancję są potrawy z gotowanych lub suszonych pomidorów, likopen lepiej się wchłania z przetworów pomidorowych (sosu, koncentratu, ketchupu własnej roboty) niż ze świeżych warzyw.
Wolne rodniki -uszkadzają błony komórkowe, reagują z białkami łatwo wbudowują się w tkankę. Uszkodzone tkanki przyspieszają starzenie się organizmu, rozwój chorób układu krążenia, nowotworów, zaćmy i stanów zapalnych.
Witaminy: A, C, E, β-karoten i flawonoidy – to potężne antyoksydanty tzw. przeciwutleniacze, które chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych i ich pochodne.

Pozdrawiam
Agnieszka Pierwoła

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty