Pomidory są cenne ze względu na zawartość likopenu, który nadaje czerwoną barwę tym warzywom. Likopen należy do grupy przeciwutleniaczy, które redukują wolne rodniki, chronią przed wieloma chorobami oraz oczywiście wzmacniają odporność organizmu. Pomidory zawierają także spore ilości potasu, który reguluje ciśnienie krwi oraz dostarczają błonnika, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Poza tym są niskokaloryczne i można je spokojnie jeść w dużych ilościach. Polecane są także soki pomidorowe.
Pomidory zwieraja dużo potasu, a także najważniejszy składnik likopen, który działa przeciwzapalnie, zwalcza wolne rodniki i również wzmacnia odporność, Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Stosowanie suplementu Prostatan – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Jakie właściwości zdrowotne ma wino? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Zioło czystka w diecie – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Jakie właściwości ma sezam? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Korzyści wynikające z picia soków owocowo-warzywnych – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Przez jaki czas można pić sok buraczany? – odpowiada Mgr inż. Justyna Bas
- Czy produkty kiszone sa zdrowe? – odpowiada Mgr Magdalena Speichert-Dydel
- Spożywanie wody a herbaty – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Wartości odżywne grzybów – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak wzmocnić naczynia krwionośne? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
artykuły
Łagodzą stany zapalne i przedłużają młodość. Te warzywa mają super moc
Są prawdziwą bombą cennych witamin i minerałów. Po
6 powodów, dla których warto jeść arbuza
Duży owoc - dużo właściwości Arbuz, choć jest owoc
Najzdrowsze warzywo świata. Opóźnia proces starzenia się, wspiera kości
Naukowcy z Centrum ds. Kontroli Chorób i Prewencji