Witam,
produkty kiszone są polecane w zdrowym jadłospisie. Mają właściwości prozdrowotne, dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego. Są bogate w witaminy z grupy B oraz C. Biorą udział w procesach trawienia i przeciwdziałają zaparciom. Dodatkowo są niskokaloryczne, ponieważ w procesie kiszenia zmniejsza się ilość węglowodanów.
Witam serdecznie,
Produkty kiszone są jak najbardziej pożądane w naszej diecie i zdrowe, ponieważ są źródłem przede wszystkim witaminy C i witamin z grupy B. Zawierają także prowitaminę A oraz witaminy K, E, PP, wapń, potas i magnez. Ponadto kiszonki korzystnie wpływają na urodę – wzmacniają paznokcie, nadają blask włosom i promienny wygląd skórze. Produkty kiszone są także niskokaloryczne, jednak niekorzystna jest w nich zawartość sporych ilości soli, która przyczynia się do zatrzymania wody w organizmie. Bakterie mlekowe zawarte w kiszonkach przyśpieszające pasaż jelitowy, są pomocne w likwidacji zaparć, przywracające prawidłową mikroflorę jelitową. Polecam jedzenie kiszonek szczególnie w okresie zimowym kiedy nie są łatwo dostępne świeże warzywa.
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Dzień dobry,
Kiszonki są niskokaloryczne, pomagają uporać się z problemami trawiennymi, to doskonały lek na kaca i wspomagacz odporności. Warto sięgać po nie zwłaszcza w sezonie zimowym, gdy dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony.
Kiszonki charakteryzują się wysoką zawartością wielu składników działających prozdrowotnie. Należą do nich choćby witaminy A, C, E, K, PP oraz witaminy z grupy B. Witaminy A, C i E to przeciwutleniacze. Ich rola polega na usuwaniu z organizmu wolnych rodników powstających m.in. podczas przemian metabolicznych oraz spożywania tzn. "śmieciowego jedzenia". Te wyjątkowo reaktywne związki zapoczątkowują procesy nowotworowe, sprzyjają powstawaniu miażdżycy i starzeniu się organizmu. Spożywanie kiszonek wpływa na opóźnienie tych procesów.
Po więcej porad zapraszam na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Kiszonki, polecane są ze względu na swoje właściwości probiotyczne i zawartość takich jak wit. C, A, PP czy z gr. B.,składniki mineralne m.in. potas usprawniający gospodarkę wodną, a także wapń, magnez, żelazo, cynk czy fosfor nie zapominajmy jednak że zawierają sporo sodu, nie są polecane, więc osobom z podwyższonym ciśnieniem krwi lub mające problemy z układem krążenia.
Pozdrawiam Joanna Ciszczoń - dietetyk, trener personalny
Zapraszam na malakaloria.pl
Jak najbardziej. Kiosznki są źródłem witamin, składników mineralnych oraz zdrowych bakterii probiotycznych. Są szczególnie polecane osobom, które z różnych względów muszą wykluczyć nabiał z diety i mają ograniczoną możliwość dostarczania probiotyków z diety.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy kiszone produkty są zdrowe? – odpowiada Mgr Joanna Gerwel
- Walory zdrowotne kaszanki – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy płatki kukurydziane są zdrowe? – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Czy sok z marchwi jest zdrowy? – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Jakie produkty na koncentrację? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Produkty przyspieszające przemianę materii i spalanie tłuszczu – odpowiada Julita Krawczyk
- Witaminy na zdrową skórę – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Szczypiorek a jego wartości odżywcze – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Jakie właściwości ma olej konopny? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Jaką wodę pić przy odwodnieniu organizmu? – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
artykuły
Probiotyki na wyciągnięcie ręki. 10 powodów dla których warto jeść kiszonki
Kiszonki to prawdziwa bomba witamin, składników mi
Kiszonki na święta. Probiotyczny ratunek po ciężkim jedzeniu
Świąteczne potrawy są smaczne, sycące i aromatyczn
Superfood prosto z pól. Wymiata złogi z jelit, chroni przed infekcjami
Superfood to żywność o szczególnych właściwościach