Mgr Magdalena Speichert-Dydel
Mgr Magdalena Speichert-Dydel

Witam,
produkty kiszone są polecane w zdrowym jadłospisie. Mają właściwości prozdrowotne, dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego. Są bogate w witaminy z grupy B oraz C. Biorą udział w procesach trawienia i przeciwdziałają zaparciom. Dodatkowo są niskokaloryczne, ponieważ w procesie kiszenia zmniejsza się ilość węglowodanów.

Witam serdecznie,

Produkty kiszone są jak najbardziej pożądane w naszej diecie i zdrowe, ponieważ są źródłem przede wszystkim witaminy C i witamin z grupy B. Zawierają także prowitaminę A oraz witaminy K, E, PP, wapń, potas i magnez. Ponadto kiszonki korzystnie wpływają na urodę – wzmacniają paznokcie, nadają blask włosom i promienny wygląd skórze. Produkty kiszone są także niskokaloryczne, jednak niekorzystna jest w nich zawartość sporych ilości soli, która przyczynia się do zatrzymania wody w organizmie. Bakterie mlekowe zawarte w kiszonkach przyśpieszające pasaż jelitowy, są pomocne w likwidacji zaparć, przywracające prawidłową mikroflorę jelitową. Polecam jedzenie kiszonek szczególnie w okresie zimowym kiedy nie są łatwo dostępne świeże warzywa.

W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Dzień dobry,

Kiszonki są niskokaloryczne, pomagają uporać się z problemami trawiennymi, to doskonały lek na kaca i wspomagacz odporności. Warto sięgać po nie zwłaszcza w sezonie zimowym, gdy dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony.

Kiszonki charakteryzują się wysoką zawartością wielu składników działających prozdrowotnie. Należą do nich choćby witaminy A, C, E, K, PP oraz witaminy z grupy B. Witaminy A, C i E to przeciwutleniacze. Ich rola polega na usuwaniu z organizmu wolnych rodników powstających m.in. podczas przemian metabolicznych oraz spożywania tzn. "śmieciowego jedzenia". Te wyjątkowo reaktywne związki zapoczątkowują procesy nowotworowe, sprzyjają powstawaniu miażdżycy i starzeniu się organizmu. Spożywanie kiszonek wpływa na opóźnienie tych procesów.

Po więcej porad zapraszam na www.diet-coaching.xaa.pl

Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
Joanna Ciszczoń Dietetyk, Mierzyn
14 poziom zaufania

Kiszonki, polecane są ze względu na swoje właściwości probiotyczne i zawartość takich jak wit. C, A, PP czy z gr. B.,składniki mineralne m.in. potas usprawniający gospodarkę wodną, a także wapń, magnez, żelazo, cynk czy fosfor nie zapominajmy jednak że zawierają sporo sodu, nie są polecane, więc osobom z podwyższonym ciśnieniem krwi lub mające problemy z układem krążenia.
Pozdrawiam Joanna Ciszczoń - dietetyk, trener personalny
Zapraszam na malakaloria.pl

0

Jak najbardziej. Kiosznki są źródłem witamin, składników mineralnych oraz zdrowych bakterii probiotycznych. Są szczególnie polecane osobom, które z różnych względów muszą wykluczyć nabiał z diety i mają ograniczoną możliwość dostarczania probiotyków z diety.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty