Mity na temat grzybów trujących
Witam, dużo zależy od masarza i ilości tłuszczu ewentualnie podrobów uzytych do produkcji. Krew jest bardzo dobrym żródłem żelaza, kasze też mają swoje wartości lecz duża ilość słoniny ewentualnie podrobów wzbogaci dietę w tłuszcze nasycone i cholesterol - niewzkazane w dyslipidemiach.
Pozdrawiam serdecznie
Witam serdecznie,
Kaszanka nie należy do najzdrowszych produktów. W jej skład wchodzą podroby (wątroby, płuc, skórek wieprzowych, tłuszczu) i z tego względu jest bardzo tłusta. Pozytywną stronę kaszanki stanowi kasza jęczmienna czy gryczana, które są zdrowe. Jednak na Pani miejscu wybierałabym produkty w wyższych walorach odzywczych.
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Dzień dobry,
Kiszonki są niskokaloryczne, pomagają uporać się z problemami trawiennymi, to doskonały lek na kaca i wspomagacz odporności. Warto sięgać po nie zwłaszcza w sezonie zimowym, gdy dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony.
Kiszonki charakteryzują się wysoką zawartością wielu składników działających prozdrowotnie. Należą do nich choćby witaminy A, C, E, K, PP oraz witaminy z grupy B. Witaminy A, C i E to przeciwutleniacze. Ich rola polega na usuwaniu z organizmu wolnych rodników powstających m.in. podczas przemian metabolicznych oraz spożywania tzn. "śmieciowego jedzenia". Te wyjątkowo reaktywne związki zapoczątkowują procesy nowotworowe, sprzyjają powstawaniu miażdżycy i starzeniu się organizmu. Spożywanie kiszonek wpływa na opóźnienie tych procesów.
Po więcej porad zapraszam na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy produkty kiszone sa zdrowe? – odpowiada Mgr Magdalena Speichert-Dydel
- Które oliwki są zdrowsze: zielone czy czarne? – odpowiada Mgr Agnieszka Kaźmierska
- Czy jaja kurze są zdrowe? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Braki witaminy C – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaka dieta podczas leczenia retinoidami? – odpowiada Eliza Gosławska
- Jakie mięsa można jeść przy leczeniu retinoidami? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jakie ewentualnie wspomagacze są mi potrzebne na regenerację mięśni? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jakie witaminy są rozpuszczalne w wodzie, a jakie w tłuszczach? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Korzyści zdrowotne gotowanej kaszy – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Czy płatki owsiane są zdrowe? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Jakie witaminy można ze sobą łączyć?
Czy witaminy można łączyć? To pytanie zadaje sobie
Witaminy z grupy B - charakterystyka, rola i występowanie
Witaminy z grupy B są związkami chemicznymi rozpus
Witaminy rozpuszczalne w wodzie - witamina C, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B12
Witaminy rozpuszczalne w wodzie są usuwane wraz z