Witam, dużo zależy od masarza i ilości tłuszczu ewentualnie podrobów uzytych do produkcji. Krew jest bardzo dobrym żródłem żelaza, kasze też mają swoje wartości lecz duża ilość słoniny ewentualnie podrobów wzbogaci dietę w tłuszcze nasycone i cholesterol - niewzkazane w dyslipidemiach.
Pozdrawiam serdecznie
Witam serdecznie,
Kaszanka nie należy do najzdrowszych produktów. W jej skład wchodzą podroby (wątroby, płuc, skórek wieprzowych, tłuszczu) i z tego względu jest bardzo tłusta. Pozytywną stronę kaszanki stanowi kasza jęczmienna czy gryczana, które są zdrowe. Jednak na Pani miejscu wybierałabym produkty w wyższych walorach odzywczych.
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Dzień dobry,
Kiszonki są niskokaloryczne, pomagają uporać się z problemami trawiennymi, to doskonały lek na kaca i wspomagacz odporności. Warto sięgać po nie zwłaszcza w sezonie zimowym, gdy dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony.
Kiszonki charakteryzują się wysoką zawartością wielu składników działających prozdrowotnie. Należą do nich choćby witaminy A, C, E, K, PP oraz witaminy z grupy B. Witaminy A, C i E to przeciwutleniacze. Ich rola polega na usuwaniu z organizmu wolnych rodników powstających m.in. podczas przemian metabolicznych oraz spożywania tzn. "śmieciowego jedzenia". Te wyjątkowo reaktywne związki zapoczątkowują procesy nowotworowe, sprzyjają powstawaniu miażdżycy i starzeniu się organizmu. Spożywanie kiszonek wpływa na opóźnienie tych procesów.
Po więcej porad zapraszam na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy produkty kiszone sa zdrowe? – odpowiada Mgr Magdalena Speichert-Dydel
- Jaka dieta podczas leczenia retinoidami? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Krem glicerynowy a nawilżanie skóry – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Właściwości cebuli – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co to są wolne rodniki? – odpowiada Mgr Katarzyna Okręglicka
- Spożywanie dużej ilości herbaty – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Czy zielona herbata, kawa lub mięta pomagają w odchudzaniu? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Stosowanie suplementu Prostatan – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Czy zielona herbata wspomaga odchudzanie? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Przyczyna silnego bólu stawów u 18-latka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Witaminy rozpuszczalne w wodzie - witamina C, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12
Witaminy rozpuszczalne w wodzie są usuwane wraz z
Dieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy diety
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywieni
Najlepsze źródła cynku w jedzeniu
Najlepsze źródła cynku w jedzeniu to między innymi