Co to są wolne rodniki?

Witam serdecznie. Interesuje mnie rzetelna odpowiedz na nurtujące mnie pytania. Oglądam często telewizje czytam różna prase i wszędzie dużo się mówi i pisze na przykład o wolnych rodnikach. Zastanawia mnie dlaczego nigdy wcześniej nikt o tym nie mówił. W telewizji ciągle słychać o wolnych rodnikach, o antyoksydantach. Czy to tylko chwyt marketingowy? Czy rzeczywiście są takie substancje? Jak one faktycznie działają na nasz organizm i nasze zdrowie? Skąd się biorą i jak nie dopuścić do ich powstawania. Czy dieta ma również wpływ na powstawanie wolnych rodników? Bardzo proszę mi to wszystko wyjaśnić.
ponad rok temu

Wartość indeksu glikemicznego

Diabetolog, lek. med. Grażyna Korzeniewska wyjaśnia w filmie, czym jest indeks glikemiczny. Chcesz wiedzieć więcej na ten temat? Koniecznie zapoznaj się z wypowiedzią eksperta.

Wolne rodniki są cząsteczkami organicznych związków (najczęściej tlenu) pozbawionych jednego elektronu. Są bardzo aktywne i przemieszczają się szybko po całym organizmie. Gdy napotykają na  zdrowe cząsteczki, wchodzą z nimi w reakcje i zabierają potrzebny im elektron. Powoduje to uszkodzenia białek, tłuszczów i kwasów nukleinowych zdrowych komórek, a także spustoszenie w naszych zasobach tlenowych. Wolne rodniki negatywnie wpływają na zdrowie i przyczyniają się do przedwczesnego starzenia się organizmu. Wiele badań dowodzi, że mogą wywoływać nowotwory, artretyzm, miażdżycę naczyń, a w konsekwencji udar lub zawał serca.

Nadmiernemu tworzeniu się wolnych rodników sprzyjają: stany zapalne, zwłaszcza przebiegające z gorączką, zażywanie wielu leków, a także stres, zanieczyszczenia powietrza, palenie papierosów, alkohol i środki chemiczne.
Wolne rodniki w różnoraki destrukcyjny sposób działają na nasz organizm:
·  uszkadzają DNA w komórkach, co może przyczyniać się do powstawania nowotworów,
·  osłabiają działanie układu odpornościowego,
·  sprzyjają powstaniu blaszki miażdżycowej,
·  uszkadzają komórki nerwowe,
·  przyczyniają się do powstawania zaćmy,
·  uszkadzają krwinki czerwone,
·  niszczą komórki wielu narządów, takich jak: serce, nerki, mózg
·  przyspieszają proces starzenia się organizmu.

0
Magdalena Mroczek
79 poziom zaufania

Wolne rodniki to grupy atomów lub atomy, kóre posiadają na jednej z orbit niesparowane elektrony. Sprawia to, że bardzo łatwo wchodzą one w reakcje z innymi substancjami.  W organizmie ludzkim zazwyczaj istnieje równowaga miedzy procesami powstawania
reaktywnych form tlenu, a ich unieczynnieniem. W niektórych stanach dochodzi do zaburzenia tej równowagi, która nazywana jest steresem oksydacyjnym. Uważa sie, ze obecność wolnych rodników w ciele człowieka związana jest z wieloma stanami chorobowymi. Należą do nich: nowotwory, miażdżyca, cukrzyca, stany zapalne, a nawet AIDS. Wolne roniki zakłócają przebieg prawidłowych przebiegów metabolicznych i uszkadzają błony komórkowe. Wolne rodniki uszkadzają też DNA wywołując mutacje, co przyczynia się do powstania nowotworów.  Wolne rodniki przyczyniają się do przyspieszenia procesu  starzenia się organizmu i skóry. W dużej ilości prowadzą do zmniejszenia elastyczności skóry i w konsekwencji do powstania zmarszczek. Osłabiają one też kości,  przyczyniając
się do zmniejszenia ich gęstości i do osteoporozy. Poza tym poprzez oddziaływanie na syntezę kolagenu, zmniejszają elastyczność  naczyń krwionośnych, co w konsekwencji może prowadzić np. do udarów. Rola wolnych rodników w organizmie nie jest jeszcze do  końca poznana i często mówi się raczej o teorii wolnorodnikowej.

Dieta ma wpływ na powstawanie wolnych rodników. Np. nadmierne spożycie tłuszczy sprzyja ich powstawaniu. Za to korzystnie na zmniejszenie ich ilości wpływa spożywanie świeżych warzyw i owoców. Witaminy tj. witamina A i E, karotenoidy, flawonoidy oraz żelazo, selen i miedź są naturalnymi "zmiataczami" wolnych rodników.






0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty