Czy kiszone produkty są zdrowe?

Mówi się, że kapusta kiszona i ogólnie kiszonki są "zdrowe". Sama nie robiłam, ale kupuje kiszoną białą kapuste, wpisaną na listę produktów tradycyjnych. Ostatnio zdziwiłam się bardzo, widząc w dyskusji na temat kiszenia porady o sciaganiu plesni. Podobno pleśn jest normalna i trzeba "zamieszać" albo sciagnac i kisic dalej. Wygląda na to, ze wszyscy bez wyjątku tak robią. To jest jakaś inna pleśn? a może kiszonki wcale nie sa zdrowe? Na logikę nie powinno się tego jeść.
KOBIETA, 29 LAT ponad rok temu

Tak sa zdrowe - to źródło naturalnych probiotyków, czyli kultur bakterii odpowiadających za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. charakterystyczny biały nalot to bakterie kwasu mlekowego, który ma wiele zalet dla naszego organizmu m.in. nie pozwalają rozwijac się złym bakteriom w jelitach, ułatwiają trawienie, usprawniają pracę jelit, czy wzmacniają odporność. ALE nalezy pamietać, że ów produkt trzeba ocenic organoleptycznie. Jesli ogórki są twarde, ładnie pachną - sa dobre i zdrowe. Natomiast jesli stworzył się gruby kozuch, o nieprzyjemnym zapachu, a ogórki sa miękkie oznacza to, że proces fermentacji postapił na tyle, że jest on niewskazany.

0

Witam.Kiszone warzywa są źródłem kwasu mlekowego - powstałej w czasie fermentacji (pod wpływem bakterii kwasu mlekowego) substancji, która oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc nas przed chorobami. Kwas mlekowy reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, zmniejsza poziom cholesterolu. Bakterie kwasu mlekowego odgrywają też ważną rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych z grupy B.
Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty