Oznaczenia na ekologicznych jajkach
Tak sa zdrowe - to źródło naturalnych probiotyków, czyli kultur bakterii odpowiadających za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. charakterystyczny biały nalot to bakterie kwasu mlekowego, który ma wiele zalet dla naszego organizmu m.in. nie pozwalają rozwijac się złym bakteriom w jelitach, ułatwiają trawienie, usprawniają pracę jelit, czy wzmacniają odporność. ALE nalezy pamietać, że ów produkt trzeba ocenic organoleptycznie. Jesli ogórki są twarde, ładnie pachną - sa dobre i zdrowe. Natomiast jesli stworzył się gruby kozuch, o nieprzyjemnym zapachu, a ogórki sa miękkie oznacza to, że proces fermentacji postapił na tyle, że jest on niewskazany.
Witam.Kiszone warzywa są źródłem kwasu mlekowego - powstałej w czasie fermentacji (pod wpływem bakterii kwasu mlekowego) substancji, która oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc nas przed chorobami. Kwas mlekowy reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, zmniejsza poziom cholesterolu. Bakterie kwasu mlekowego odgrywają też ważną rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych z grupy B.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy produkty kiszone sa zdrowe? – odpowiada Mgr Magdalena Speichert-Dydel
- Dieta i wskazane produkty żywnościowe podczas kuracji antybiotykowej – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Dieta i wybór produktów żywnościowych podczas kuracji antybiotykowej – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jakie produkty spożywcze mają mały wpływ na wysokość poziomu INR we krwi? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Co dodać do diety, żeby wspomóc pracę jelit? – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
- Czy kiszone zielone pomidory są zdrowe czy szkodliwe? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy spożycie nadmiernej ilości soli i kiszonych potraw może spowodować odwodnienie? – odpowiada Mgr Magdalena Maciejewska
- Czy zupa rybna jest zdrowa? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Dieta na odbudowanie flory bakteryjnej przy stosowaniu antybiotyku na trądzik – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Czy w kiszonkach może pojawić się jad kiełbasiany? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Nie wyrzucaj ogórków z nalotem. To nie jest pleśń
To nie pleśń Ogórki kiszone i konserwowe to doskon
Fermentacja mlekowa - na czym polega, zastosowanie, kwas mlekowy, probiotyki
Fermentacja mlekowa to proces, który zachodzi z ud
Jak szybko zwiększyć ogólną odporność organizmu
Jak szybko zwiększyć ogólną odporność organizmu, c