Tak sa zdrowe - to źródło naturalnych probiotyków, czyli kultur bakterii odpowiadających za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. charakterystyczny biały nalot to bakterie kwasu mlekowego, który ma wiele zalet dla naszego organizmu m.in. nie pozwalają rozwijac się złym bakteriom w jelitach, ułatwiają trawienie, usprawniają pracę jelit, czy wzmacniają odporność. ALE nalezy pamietać, że ów produkt trzeba ocenic organoleptycznie. Jesli ogórki są twarde, ładnie pachną - sa dobre i zdrowe. Natomiast jesli stworzył się gruby kozuch, o nieprzyjemnym zapachu, a ogórki sa miękkie oznacza to, że proces fermentacji postapił na tyle, że jest on niewskazany.
Witam.Kiszone warzywa są źródłem kwasu mlekowego - powstałej w czasie fermentacji (pod wpływem bakterii kwasu mlekowego) substancji, która oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc nas przed chorobami. Kwas mlekowy reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, zmniejsza poziom cholesterolu. Bakterie kwasu mlekowego odgrywają też ważną rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych z grupy B.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy produkty kiszone sa zdrowe? – odpowiada Mgr Magdalena Speichert-Dydel
- Dieta i wybór produktów żywnościowych podczas kuracji antybiotykowej – odpowiada Roma Wojtewicz
- Flora jelitowa bez jogurtów – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Dieta na odbudowanie flory bakteryjnej przy stosowaniu antybiotyku na trądzik – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Czy spożycie nadmiernej ilości soli i kiszonych potraw może spowodować odwodnienie? – odpowiada Mgr Magdalena Maciejewska
- Jak odbudować błonę jelitową? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Dieta podczas leczenie grzybicy – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Co dodać do diety, żeby wspomóc pracę jelit? – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
- Apetyt na kwaśne potrawy po piciu alkoholu – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Dieta i wskazane produkty żywnościowe podczas kuracji antybiotykowej – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
artykuły
Nie wyrzucaj ogórków z nalotem. To nie jest pleśń
To nie pleśń Ogórki kiszone i konserwowe to doskon
Fermentacja mlekowa - na czym polega, zastosowanie, kwas mlekowy, probiotyki
Fermentacja mlekowa to proces, który zachodzi z ud
Jakie produkty są naturalnymi probiotykami?
Przyjazne bakterie Probiotyki to produkty, które d