Produkty, które powinny być zawsze na talerzu razem
Z jakiego powodu zrezygnowała Pani z nabiału? Jest on źródłem białka, wapnia oraz właśnie bakterii niezbędnych do rozwoju prawidłowej flory jelitowej. Proszę się skonsultować z dietetykiem w sprawie diety gdyż wykluczenie nabiału wymaga zapewnienia wymienionych przeze mnie składników z innych produktów. Jeśli chodzi o bakterie probiotyczne to innym ich źródłem poza nabiałem są kiszonki - kiszona kapusta czy ogórki więc proszę je włączyć do diety.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co dodać do diety, żeby wspomóc pracę jelit? – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
- Jak odbudować błonę jelitową? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Czy mogłam się zarazić listerią w taki sposób? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy kiszone produkty są zdrowe? – odpowiada Mgr Joanna Gerwel
- Dieta i wybór produktów żywnościowych podczas kuracji antybiotykowej – odpowiada Roma Wojtewicz
- Czy produkty kiszone sa zdrowe? – odpowiada Mgr Magdalena Speichert-Dydel
- Dieta na odbudowanie flory bakteryjnej przy stosowaniu antybiotyku na trądzik – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Czy po chorobie wrzodowej można jeść miód i jogurty naturalne? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Domowy jogurt owsiany a flora bakteryjna – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jaka jest przyczyna powstawania aft? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
artykuły
Jakie produkty są naturalnymi probiotykami?
Przyjazne bakterie Probiotyki to produkty, które d...
Zagrożenie koronawirusem. Jak wzmocnić odporność?
1000 osób w Polsce jest pod obserwacją służb sanit...
Probiotyki - działanie, zastosowanie, naturalne źródła probiotyków
Probiotyki to preparaty doustne zawierające żywe,...