Dieta na odbudowanie flory bakteryjnej przy stosowaniu antybiotyku na trądzik

Biorę antybiotyk na trądzik, a do tego nie jadam produktów mlecznych tj. mleko, sery, twarogi. Piję jedynie mleko ryżowe, bądź sojowe. Czytałam, że nabiał szkodzi na trądzik. Czy powinnam jakoś zmienić dietę, aby odbudowywać florę bakteryjną?
KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu

Szanowna Pani,

Przy zażywaniu antybiotyków bardzo istotne jest, aby spożywać żywność zawierającą korzystne bakterie kwasu mlekowego, które podczas antybiotykoterapii również giną. Niewyrównanie ich ilości może spowodować zaburzenie równowagi flory bakteryjnej i wynikające z tego konsekwencje zdrowotne, m.in. spadek odporności czy problemy z trawieniem.

Żywność, która zawiera takie bakterie to m.in. fermentowane produkty mleczne (np. jogurty, kefiry, sery, zsiadłe mleko, mleko acidofilne), kiszonki (np. kapusta, ogórki) czy fermentowane produkty sojowe (np. tempeh, miso).

Jeśli nie może Pani spożywać tego typu produktów, alternatywą będzie przyjmowanie tzw. probiotyków czyli specjalnie wyselekcjonowanych szczepów bakterii kwasu mlekowego w postaci kropli czy kapsułek do połknięcia. Najlepiej stosować takie preparaty, które będą zawierały kilka różnych szczepów bakterii. Lekarz, który zalecił Pani stosowanie antybiotyku powinien również zaproponować odpowiedni preparat, który pomoże przywrócić równowagę mikroflory jelitowej.

Pozdrawiam,
Beata B.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty