Szanowna Pani,
Przy zażywaniu antybiotyków bardzo istotne jest, aby spożywać żywność zawierającą korzystne bakterie kwasu mlekowego, które podczas antybiotykoterapii również giną. Niewyrównanie ich ilości może spowodować zaburzenie równowagi flory bakteryjnej i wynikające z tego konsekwencje zdrowotne, m.in. spadek odporności czy problemy z trawieniem.
Żywność, która zawiera takie bakterie to m.in. fermentowane produkty mleczne (np. jogurty, kefiry, sery, zsiadłe mleko, mleko acidofilne), kiszonki (np. kapusta, ogórki) czy fermentowane produkty sojowe (np. tempeh, miso).
Jeśli nie może Pani spożywać tego typu produktów, alternatywą będzie przyjmowanie tzw. probiotyków czyli specjalnie wyselekcjonowanych szczepów bakterii kwasu mlekowego w postaci kropli czy kapsułek do połknięcia. Najlepiej stosować takie preparaty, które będą zawierały kilka różnych szczepów bakterii. Lekarz, który zalecił Pani stosowanie antybiotyku powinien również zaproponować odpowiedni preparat, który pomoże przywrócić równowagę mikroflory jelitowej.
Pozdrawiam,
Beata B.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta i wybór produktów żywnościowych podczas kuracji antybiotykowej – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jaka jest przyczyna powstawania aft? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak odbudować błonę jelitową? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Jaką dietę stosować przy boreliozie? – odpowiada Dr n. med. Karol Kaziród-Wolski
- Wzdęcia i częste gazy po zastosowaniu diety wegetariańskiej – odpowiada Dr Anna Brinken
- Jakie produkty mleczne mogą spożywać cukrzycy? – odpowiada Dr inż. Beata Grabowska
- Mam skłonności do skręceń oraz złamań kości: jaką dietę mogę zastosować? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jaka jest dieta na trądzik? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Zalety zdrowotne kefiru i maślanki – odpowiada Roma Wojtewicz
- Zastąpienia mleka w diecie – odpowiada Ewa Kozłowska