Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
70 poziom zaufania

Dzień dobry!
Mikroflora jelitowa to bardzo ważny aspekt prawidłowo działającego organizmu. Ważne, aby była ona odpowiednia, niestety jest wiele przyczyn, które mogą negatywnie na nią wpłynąć, np.:
przebyte choroby
antybiotykoterapia
palenie papierosów
przewlekły stres.
Na polskim rynku jest wiele preparatów, dzięki którym można przywrócić właściwą florę bakteryjną (probiotyki, czyli kultury bakterii, które podaje się najczęściej drogą doustną i synbiotyki, czyli połączenie kultur bakterii oraz substancji, która pozwala się im lepiej namnażać). Istnieją także naturalne produkty, które pomagają przywrócić równowagę bakteryjną w naszym ciele, np.:
naturalne jogurty lub kefiry – zawierają szczepy bakterii Bifidobacterium i Lactobacillus,
kiszona kapusta i ogórki kiszone - pod wpływem bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus plantarum kapusta i ogórki fermentują,
tradycyjny kwas chlebowy produkuje się na drożdżach i bakteriach kwasu mlekowego.
Soki z kapusty czy ogórków to dobry pomysł na poprawę mikroflory jelitowej.

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
 
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
 
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 698 418 306

Warto również przeczytać:
Mikroorganizmy probiotyczne a odchudzanie
http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/mikroorganizmy-probiotyczne-a-odchudzanie.html?c=4

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty