alugastrin lub maalox
Dzień dobry!
Mikroflora jelitowa to bardzo ważny aspekt prawidłowo działającego organizmu. Ważne, aby była ona odpowiednia, niestety jest wiele przyczyn, które mogą negatywnie na nią wpłynąć, np.:
przebyte choroby
antybiotykoterapia
palenie papierosów
przewlekły stres.
Na polskim rynku jest wiele preparatów, dzięki którym można przywrócić właściwą florę bakteryjną (probiotyki, czyli kultury bakterii, które podaje się najczęściej drogą doustną i synbiotyki, czyli połączenie kultur bakterii oraz substancji, która pozwala się im lepiej namnażać). Istnieją także naturalne produkty, które pomagają przywrócić równowagę bakteryjną w naszym ciele, np.:
naturalne jogurty lub kefiry – zawierają szczepy bakterii Bifidobacterium i Lactobacillus,
kiszona kapusta i ogórki kiszone - pod wpływem bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus plantarum kapusta i ogórki fermentują,
tradycyjny kwas chlebowy produkuje się na drożdżach i bakteriach kwasu mlekowego.
Soki z kapusty czy ogórków to dobry pomysł na poprawę mikroflory jelitowej.
Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 698 418 306
Warto również przeczytać:
Mikroorganizmy probiotyczne a odchudzanie
http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/mikroorganizmy-probiotyczne-a-odchudzanie.html?c=4
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta i wybór produktów żywnościowych podczas kuracji antybiotykowej – odpowiada Roma Wojtewicz
- Dieta na odbudowanie flory bakteryjnej przy stosowaniu antybiotyku na trądzik – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Czy kiszone produkty są zdrowe? – odpowiada Mgr Joanna Gerwel
- Flora jelitowa bez jogurtów – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Wodnisty stolec podczas diety – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Co dodać do diety, żeby wspomóc pracę jelit? – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
- Co powinien jeść chory zakażony bakterią Clostridium? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Dieta i wskazane produkty żywnościowe podczas kuracji antybiotykowej – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Czy mogę od razu zacząć brać wszystkie bakterie? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wymaz z pochwy - powinnam się czymś martwić? – odpowiada Lek. Aneta Zwierzchowska