Co dodać do diety, żeby wspomóc pracę jelit?

Witam, od paru lat mam problemy z układem trawiennym, sercem. Właśnie dowiedziałam się, że mam we krwi bakterie jelitowe. Nie jem słodyczy, pszenicy, przetworów mlecznych(tylko jogurt naturalny). Staram się jeść dużo warzyw, kaszę jaglaną, wiem też że grzybek tybetański jest dobry na jelita. Niestety jestem za granicą, a u dietetyka nie byłam. Co jeszcze mogę dodać do swojej diety, żeby wspomóc pracę jelit oraz czy mając te bakterie we krwi mogę się wyleczyć bez leków? Magda
KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie,
Jeśli ma Pani bakterie we krwi, to czasami konieczne jest również zastosowanie odpowiedniej antybiotykoterapii. W tym celu musi się Pani udać do lekarza, konieczne było by zrobienie bakteriografu jaki szczep bakterii przedostał się do Pani krwi, by można było zaaplikować odpowiedni antybiotyk.
Dobrze, że z diety wykluczyła Pani słodycze, pszenicę i przetwory mleczne. Bardzo dobre oddziaływanie na jelita mają kiszonki: kapusta, ogórki, kiszone warzywa (ale kiszone nie kwaszone!!!), probiotyki (można już zakupić jogurty probiotyczne w sklepach ekologicznych, napoje probiotyczne, ważna jest ilość bakterii w 1 ml probiotyku).
Proszę jeść mięso, jaja, warzywa różnego rodzaju. Jak najmniej przetworzoną żywność.
Pozdrawiam,

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty