Podstawą diety w jakiejkolwiek grzybicy jest eliminacja cukrów prostych- słodyczy, cukru białego, ale też owoców (z wyjątkiem grejpfruta i awokado). Warto również na pewien czas zrezygnować z mleka i jego przetworów (proszę zwrócić uwagę, że często w składzie produktów mlecznych znajduje się syrop glukozowo-fruktozowy, którego w diecie nie może być bezwzględnie!) oraz produktów pszennych. Jeżeli chodzi o dietę w jelicie drażliwym, to wszystko zależy od indywidualnej tolerancji produktów spożywczych (po czym są zaparcia? po czym biegunki?). Jeżeli mamy do czynienia z przewagą zaparć, najlepiej jeść produkty bogate w błonnik - świeże warzywa, kasze (głównie gryczaną, jaglaną), pieczywo pełnoziarniste. W przypadku przewagi rozwolnień - ryż (ma działanie zapierające), warzywa zblanszowane lub gotowane (ale nie rozgotowane!). Najlepiej jest udać się do specjalisty, który połączy zalecenia z tych dwóch schorzeń i stworzy odpowiedni plan żywieniowy.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty