Witam, dieta wegetariańska obfituje w produkty roślinne. Te z kolei są źródłem błonnika. Nie strawiona część pokarmu zawierająca błonnik ulega w jelicie grubym fermentacji przy udziale bakterii jelitowych. Stąd takie dolegliwości jak wzdęcia i gazy. Im więcej błonnika w diecie, tym dolegliwości większe. Znaczenie ma też rodzaj błonnika. Produkty szczególnie wzdymające, to pieczywo pełnoziarniste, kasza gryczana, kapustne (kapusta, brukselka, kalafior, brokuł), strączkowe (fasola szparagowa, nasiona fasoli, grochu, soczewicy, soi) z owoców gruszki. Produkty zwierzęce nie mają błonnika, ale np. jogurt lub kefir mogą działać wzdymajco, gdyż zawierają bakterie kwasu mlekowego lub inne szczepy bakteryjne specjalnie dodawane przez producentów. Więcej na temat produktów fermentowanych można przeczytać na https://zdrowadieta.szczecin.pl/zdrowa-dieta/mleczne-napoje-fermentowane-ii-iii-generacji/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Gazy o nieprzyjemnym zapachu po zmianie diety na niskowęglowodanową – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Wzdęcia, bezdechy i częste gazy a picie napojów gazowanych – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak przejść na dietę wegetariańską przy wzdęciach? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Zbyt częste wzdęcia i gazy – odpowiada Lek. Robert Gradzik
- Częste gazy po posiłkach – odpowiada Mgr inĹź. Aleksandra ĹťyĹowska
- Problemy trawienne po warzywach, owocach i roślinach strączkowych – odpowiada Mgr Anna Pujanek
- Wzdęcia i biegunki na zmianę u 90-letniej kobiety – odpowiada Dr Anna Brinken
- Problem z nadmiernymi gazami przy wegeterianiźmie – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wzdęcia po diecie odchudzającej – odpowiada Mgr Wojciech Wilczek
- Zmiana diety a wzdęcia – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk