Wzdęcia i częste gazy po zastosowaniu diety wegetariańskiej

Witam, po przejściu na dietę wegetariańską (początek sierpnia) mam problem ze wzdęciami oraz częstymi gazami. Co może być tego problemem? Staram się żeby moja dieta była zbilansowana, ponieważ dość aktywnie spędzam wolny czas ćwicząc i biegając. Pzodrawiam, Marcin.
MĘŻCZYZNA, 22 LAT ponad rok temu

Przeciwwskazania do gastroskopii

Gastroskopia to badanie wykonywane na przewodzie pokarmowym. Jakie są przeciwwskazania do jego wykonania? Obejrzyj nasz film i zapoznaj się z wypowiedzią eksperta.

Witam, dieta wegetariańska obfituje w produkty roślinne. Te z kolei są źródłem błonnika. Nie strawiona część pokarmu zawierająca błonnik ulega w jelicie grubym fermentacji przy udziale bakterii jelitowych. Stąd takie dolegliwości jak wzdęcia i gazy. Im więcej błonnika w diecie, tym dolegliwości większe. Znaczenie ma też rodzaj błonnika. Produkty szczególnie wzdymające, to pieczywo pełnoziarniste, kasza gryczana, kapustne (kapusta, brukselka, kalafior, brokuł), strączkowe (fasola szparagowa, nasiona fasoli, grochu, soczewicy, soi) z owoców gruszki. Produkty zwierzęce nie mają błonnika, ale np. jogurt lub kefir mogą działać wzdymajco, gdyż zawierają bakterie kwasu mlekowego lub inne szczepy bakteryjne specjalnie dodawane przez producentów. Więcej na temat produktów fermentowanych można przeczytać na https://zdrowadieta.szczecin.pl/zdrowa-dieta/mleczne-napoje-fermentowane-ii-iii-generacji/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty