Gazy o nieprzyjemnym zapachu po zmianie diety na niskowęglowodanową

postanowiłam zadbac o zdrowie , gdyż choruje na otyłość i pare innych chorób wtym pco , i jest zalecana dieta niskowęglowodowanowa , i zaczęłam codziennie jeść chleb razowy cięzki , z róznymi gatunkami ziaren, zdrowy inne jedzenie duzo ziaren płatków , owoców i problem w tym ze podczas gdy jadłam w ten sposób czułam , i dokuczały mi okropne cuchnące gazy nieraz nawet kilka dni ktos mi zasugerował ze mi to wszystko fermentuje w żołądku co mam myśleć chciałam tylko zdrowo się odzywiac ?
KOBIETA, 31 LAT ponad rok temu

Dzień dobry. To nie jest fermentowanie w żołądku (to jest zbyt kwaśne środowisko dla fermentacji). PRzyczyn takich gazów może być parę (potrzebna by była dokładniejsza analiza spożywania posiłków) np. Po prostu zmiana diety - organizm nie jest przyzwyczajony do trawienia innego składu posiłków ; duża ilość błonnika może powodować większą pracę naszych dobrych bakterii jelitowych, które produkują gazy ; spożywanie produktów wzdymających (kapusta, kalafior, brokuły, cebula, warzywa strączkowe) ; zbyt mała ilość wypijanej wody ; zbyt duża ilość produktów zwierzęcych (mięso, jaja, nabiał) - większa ilość siarki w kale ; przepuszczalność jelita - problem z nietolerancjami pokarmowymi typu IgG (proszę poczytać w internecie, może zaczęła Pani jeść więcej produktów, na które ma Pani nietolerancje).
Przyczyn niestety może być jeszcze więcej, ale mam nadzieję, że trochę rozwiałam wątpliwości :)

Pozdrawiam,

0

Witam serdecznie,

Musi Pani obserwować swój organizm i eliminować lub ograniczać produkty po których spożyciu gazy się pojawiają.
Przy problemach ze wzdęciami głownie powinniśmy przestrzegać zasady regularności posiłków (5posiłków dziennie, w odstępach około 3h). Należy również zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu i wypijać ok 1,5-2l wody dziennie. Dieta powinna być lekkostrawna, a najlepszym wyborem obróbki kulinarnej jest gotowanie oraz duszenie dań. Do produktów spożywczych , które zmniejszają wzdęcia można zaliczyć produkty bogate w błonnik pokarmowy np. warzywa, owoce (najlepiej w postaci przecierów lub rozgotowane) płatki owsiane, otręby czy kasze. Przy profilaktyce wzdęć warto sięgać również po produkty zawierające żywe kultury bakterii, takie jak kefiry czy jogurty. Dobrym rozwiązaniem jest także picie herbatek ziołowych z kopru włoskiego, rumianku, kminku, mięty oraz herbaty czerwonej i zielonej. Dolegliwości często ustępują po wypiciu zmielonego siemienia lnianego.
Do wzdęć może przyczyniać się także połykanie powietrza podczas żucia gumy, jedzenia w pośpiechu czy rozmów przy posiłku. Wzdęciom sprzyja picie napojów gazowanych oraz jedzenie produktów ciężkostrawnych. Do produktów powodujących wzdęcia można zaliczyć fasolę , kapustę oraz cebulę .Inne warzywa z rodziny kapustnych, takie jak brukselka, kapusta chińska, jarmuż, brokuły, kalarepa i kalafior też potrafią napełnić nas masami powietrza. Wiele osób miewa wzdęcia po burakach i niestety po razowym pieczywie czy nabiale. Długotrwałe i silne wzdęcia mogą być związane z zespołem jelita drażliwego.

W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Witam. Przede wszystkim to obserwować swój organizm i eliminować produkty po których występują gazy.Dieta powinna być lekkostrawna. zjadać 5 posiłków,wypijać od 1,5-2 l wody,
Niestety przyczyn może być wiele.
Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty