Ból pod mostkiem, zaparcia, wzdęcia i uczucie pełności po zmianie sposobu odżywiania

Witam. 2 lata lemu zmieniłam swój sposób odżywiania. Przestałam smażyć, jem więcej owoców i warzyw, nie jem tłustych mięs, jem więcej produktów zawierających błonnik. Jem o stałych porach. Niestety od 1,5 roku po większości posiłków odczuwam ból pod mostkiem, na środku, mam zaparcia, wzdęcia, kolki, uczucie pełności. Staje się to bardzo dokuczliwe, wypróżniam się raz na 3-4 dni, ból i wzdęcia coraz silniejsze. Czy powinnam się martwić, jak mogę na to zaradzić?
KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu

Droga Pani!

Opisywane przez Panią dolegliwości są niepokojące. Mam dosyć mało informacji, aby dokładnie określić źródło problemu, jednakże nasuwa mi się jedna myśl. Mianowicie nie wspomina Pani nic o spożywanych płynach. Możliwe, że zmieniając swój sposób gotowania i wybierania produktów spożywczych zapomniała Pani o odpowiedniej ilości wody, która jest niezbędna. Przy większym spożywaniu błonnika należy wypijać minimum 2 litry wody mineralnej dziennie, aby błonnik mógł pęcznieć w przewodzie pokarmowym i spełniać swoją rolę oczyszczania jelit. W przeciwnym wypadku może dochodzić do zaparć, wzdęć, bóli brzucha. Na takowe dolegliwości mogą mieć też wpływ za duże ilości pożywienia zjadane jednorazowo lub za mała ilość aktywności fizycznej.
Tak, jak wcześniej wspominałam, mam za mało informacji, aby móc Pani pomóc. Gdyby miała Pani ochotę na dokładniejsze zbadanie sprawy, to zapraszam do kontaktu.

Pozdrawiam!

kontakt@dietetycznaodnowa.pl
dietetycznaodnowa.pl

0

Witam,
radziłabym umówić się na wizytę do gastroenterologa. Wymienione przez Panią dolegliwości może wywoływać np: wrzód, zapalenie błony śluzowej żołądka lub dwunastnicy, jelito tzw. spastyczne i inne. Proszę zwrócić uwagę na ilość wypijanych płynów, zwłaszcza jest to bardzo ważne kiedy jemy dużo błonnika. Polecam picie wody w ilości ok. 1-1,5 litra, wody z cytryną na czczo - 1 szklankę, herbatek ziołowych (rumianek, koper włoski, melisa, VerdinFix) - 2 szklanki dziennie. Przy zaparciach i dolegliwościach takich jak ból po jedzeniu, wzdęcia i kolki zaleca się jedzenie regularne co 2,5 - 3 godziny, małych porcji i dokładne przeżuwanie. Warto zaobserwować po jakich posiłkach i produktach dolegliwości się nasilają. Mogą to być niektóre surowe warzywa, warzywa strączkowe, owoce spożywane jednorazowo w nadmiernych ilościach, produkty przetworzone.
Pozdrawiam
Magdalena Drażba - Dietetyk Medyczny

0

Witam,

Zalecam wizytę u gastrologa, dopiero lekarz po dokładnym wywiadzie może postawić diagnozę.
Czytając Pani pytanie nie widzę nic na temat ilości wypijanych płynów. Być może wprowadzając spore ilości błonnika zapomniała Pani o płynach. Zaleca się około 2l na dzień. Jeżeli zjada Pani sporo błonnika a nie dostarcza Pani odpowiedniej ilości wody to właśnie skutkuje zaparciami.
Proszę zwrócić uwagę na ilość wypijanej wody a jeżeli problem nie minie zgłosić się do lekarza.
W razie dodatkowych pytań lzachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl

Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Objawy, o których Pani pisze są bardzo niepokojące. Radzimy jak najszybciej udać się do gastrologa, który zleci niezbędne badania i na ich podstawie będzie mógł postawić diagnozę.

Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty