Droga Pani!
Opisywane przez Panią dolegliwości są niepokojące. Mam dosyć mało informacji, aby dokładnie określić źródło problemu, jednakże nasuwa mi się jedna myśl. Mianowicie nie wspomina Pani nic o spożywanych płynach. Możliwe, że zmieniając swój sposób gotowania i wybierania produktów spożywczych zapomniała Pani o odpowiedniej ilości wody, która jest niezbędna. Przy większym spożywaniu błonnika należy wypijać minimum 2 litry wody mineralnej dziennie, aby błonnik mógł pęcznieć w przewodzie pokarmowym i spełniać swoją rolę oczyszczania jelit. W przeciwnym wypadku może dochodzić do zaparć, wzdęć, bóli brzucha. Na takowe dolegliwości mogą mieć też wpływ za duże ilości pożywienia zjadane jednorazowo lub za mała ilość aktywności fizycznej.
Tak, jak wcześniej wspominałam, mam za mało informacji, aby móc Pani pomóc. Gdyby miała Pani ochotę na dokładniejsze zbadanie sprawy, to zapraszam do kontaktu.
Pozdrawiam!
kontakt@dietetycznaodnowa.pl
dietetycznaodnowa.pl
Witam,
radziłabym umówić się na wizytę do gastroenterologa. Wymienione przez Panią dolegliwości może wywoływać np: wrzód, zapalenie błony śluzowej żołądka lub dwunastnicy, jelito tzw. spastyczne i inne. Proszę zwrócić uwagę na ilość wypijanych płynów, zwłaszcza jest to bardzo ważne kiedy jemy dużo błonnika. Polecam picie wody w ilości ok. 1-1,5 litra, wody z cytryną na czczo - 1 szklankę, herbatek ziołowych (rumianek, koper włoski, melisa, VerdinFix) - 2 szklanki dziennie. Przy zaparciach i dolegliwościach takich jak ból po jedzeniu, wzdęcia i kolki zaleca się jedzenie regularne co 2,5 - 3 godziny, małych porcji i dokładne przeżuwanie. Warto zaobserwować po jakich posiłkach i produktach dolegliwości się nasilają. Mogą to być niektóre surowe warzywa, warzywa strączkowe, owoce spożywane jednorazowo w nadmiernych ilościach, produkty przetworzone.
Pozdrawiam
Magdalena Drażba - Dietetyk Medyczny
Witam,
Zalecam wizytę u gastrologa, dopiero lekarz po dokładnym wywiadzie może postawić diagnozę.
Czytając Pani pytanie nie widzę nic na temat ilości wypijanych płynów. Być może wprowadzając spore ilości błonnika zapomniała Pani o płynach. Zaleca się około 2l na dzień. Jeżeli zjada Pani sporo błonnika a nie dostarcza Pani odpowiedniej ilości wody to właśnie skutkuje zaparciami.
Proszę zwrócić uwagę na ilość wypijanej wody a jeżeli problem nie minie zgłosić się do lekarza.
W razie dodatkowych pytań lzachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Objawy, o których Pani pisze są bardzo niepokojące. Radzimy jak najszybciej udać się do gastrologa, który zleci niezbędne badania i na ich podstawie będzie mógł postawić diagnozę.
Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Napompowany brzuch mimo zdrowego odżywiania – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Uciążliwe wzdęcia, zaparcia i ból brzucha – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Gazy o nieprzyjemnym zapachu po zmianie diety na niskowęglowodanową – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Jakie produkty spożywać, by pozbyć się zaparć i wzdęć? – odpowiada Mgr Sylwia Ceranka
- Wzdęcia brzucha, przelewanie, przybieranie na wadze – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Jak leczyć zaparcia nie powodując wzdęć? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Dlaczego mam wzdęcia i zaparcia? – odpowiada Mgr inż. Angelika Piskorz
- Wzdęty brzuch, bulgotanie i uczucie przelewania – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Zaparcia od kilku tygodni – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Wzdęcia, uczucie ciężkości a zdrowe odżywianie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Gazy jelitowe - przyczyny, zapobieganie i sposoby na wzdęcia brzucha
Gazy jelitowe powodują nieprzyjemne uczucie pełnoś
Kto jest najbardziej narażony na zachorowanie na kamicę nerkową?
O kamicy mówi się, gdy na skutek nadmiernego stęże
Co powinieneś wiedzieć o kamicy nerkowej - fakty i mity
Kamica nerkowa to jedno z najczęściej występującyc