Pani BMI wynosi 20,56, więc mieści się w granicach normy.
Przedstawiony jadłospis jest bogaty w błonnik i płyny. Taka kuracja powinna zapobiegać zaparciom. Owszem produkty zbożowe z pełnego przemiału, warzywa, owoce dodatkowo mogą powodować wzdęcia.
Radziłabym Pani udanie się do lekarza pierwszego kontaktu i przedstawienie swojego problemu, jeżeli problem zaparć nie minął po zastosowaniu diety. Opisane objawy są częste u osób chorujących na zespół jelita nadwrażliwego, jednak diagnozę może postawić tylko specjalista. Zapracia mogą mieć także inne przyczyny, które należałby wyeliminować.
Powinna Pani zmodyfikować na pewien czas dietę i kontrolować swoje samopoczucie i nasilanie się lub osłabienie objawów. Dietę należałoby zamienić na trochę mniej błonnikową.
Warzywa takie jak kapusta są wzdęciogenne u wszystkich osób, dlatego należy zrezygnować z tego typu potraw.
Proszę udać się do lekarza i spokojnie, bez skrępowania przedstawić swój problem.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ból pod mostkiem, zaparcia, wzdęcia i uczucie pełności po zmianie sposobu odżywiania – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Dlaczego mam wzdęcia i zaparcia? – odpowiada Mgr inż. Angelika Piskorz
- Uciążliwe wzdęcia, zaparcia i ból brzucha – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Uporczywe zaparcia u 39-latka – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
- Zaparcia ogromny ból – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Problemy z wypróżnianiem po kilku latach od usunięcia wyrostka robaczkowego – odpowiada Dr n. med. Marek Rawski
- Co powoduje uporczywe zaparcia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Wzdęcia, zaparcia, powiększony brzuch i nudności – odpowiada Ewa Kozłowska
- Zaparcia i wzdęcia po lekach psychotropowych – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Jak naturalnie pozbyć się uporczywych wzdęć? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)