Często zaparcia pojawiają się wtedy, kiedy nasza dieta uboga jest w błonnik pokarmowy.
Dlatego też osobom borykającym się z tą dolegliwością zaleca się stopniowe zwiększenie ilości produktów bogatych w błonnik czyli m.in. produktów pełnoziarnistych, pieczywa razowe, graham, muesli pełnoziarniste, kasza np. gryczana, jaglana, brązowy ryż, makaron pełnoziarnisty, a także owoce typy śliwki ( szczególną uwagę warto zwrócić na śliwki suszone ), jabłka. Należy pamiętać także o odpowiedniej ilości spożywanych płynów, mimimum 8 szklanek dziennie. Warto nie zapominać o aktywności fizycznej, która pobudza pracę i perystaltykę pasażu jelitowego.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty