Przeciwwskazania do gastroskopii
Gastroskopia to badanie wykonywane na przewodzie pokarmowym. Jakie są przeciwwskazania do jego wykonania? Obejrzyj nasz film i zapoznaj się z wypowiedzią eksperta.
Często zaparcia pojawiają się wtedy, kiedy nasza dieta uboga jest w błonnik pokarmowy.
Dlatego też osobom borykającym się z tą dolegliwością zaleca się stopniowe zwiększenie ilości produktów bogatych w błonnik czyli m.in. produktów pełnoziarnistych, pieczywa razowe, graham, muesli pełnoziarniste, kasza np. gryczana, jaglana, brązowy ryż, makaron pełnoziarnisty, a także owoce typy śliwki ( szczególną uwagę warto zwrócić na śliwki suszone ), jabłka. Należy pamiętać także o odpowiedniej ilości spożywanych płynów, mimimum 8 szklanek dziennie. Warto nie zapominać o aktywności fizycznej, która pobudza pracę i perystaltykę pasażu jelitowego.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty powodują zaparcia? – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Spożywanie suchych płatków owsianych a zaparcia – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- W jaki sposób można pozbyć się zaparć? – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Co jeść, aby były normalne wypróżnienia? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Mięso a występowanie zaparć – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Problem ze wzdęciami i zaparciami – odpowiada dietetyk Monika Bigoś
- Spożywanie białego pieczywa na diecie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Spożywanie otrębów a zaparcia – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Produkty żywnościowe zapewniające uczucie sytości – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Problemy z zaparciami i rzadkie wypróżnianie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Zaparcia atoniczne - charakterystyka, objawy, diagnostyka, dieta
Zaparcia atoniczne dotykają sporej części naszego
Dieta dla kobiety w ciąży (WIDEO)
Żywienie kobiet w ciąży Zdrowe odżywianie jest ba
Jak zapobiegać wzdęciom i zaparciom - skuteczne metody
Wzdęcia i zaparcia są niezwykle krepującą i nieste