Często zaparcia pojawiają się wtedy, kiedy nasza dieta uboga jest w błonnik pokarmowy.
Dlatego też osobom borykającym się z tą dolegliwością zaleca się stopniowe zwiększenie ilości produktów bogatych w błonnik czyli m.in. produktów pełnoziarnistych, pieczywa razowe, graham, muesli pełnoziarniste, kasza np. gryczana, jaglana, brązowy ryż, makaron pełnoziarnisty, a także owoce typy śliwki ( szczególną uwagę warto zwrócić na śliwki suszone ), jabłka. Należy pamiętać także o odpowiedniej ilości spożywanych płynów, mimimum 8 szklanek dziennie. Warto nie zapominać o aktywności fizycznej, która pobudza pracę i perystaltykę pasażu jelitowego.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co jeść, żeby nie mieć zaparć? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Jakie produkty spożywać, by usprawnić pracę jelit? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- W jaki sposób można pozbyć się zaparć? – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Jaką dietę stosować, aby pozbyć się uciążliwych zaparć? – odpowiada Mgr Klaudia Wita
- Spożywanie suchych płatków owsianych a zaparcia – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Jakie produkty powinno się spożywać na diecie bez pszenicy? – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Jakie produkty powodują zaparcia? – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Zaparcia i wzdęcia po lekach psychotropowych – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Jak pozbyć się zaparć i nie nasilać objawów refluksu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie produkty spożywcze są bogate w błonnik? – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska