Problem z nadmiernymi gazami przy wegeterianiźmie

Witam, jestem wegetarianinem i jestem aktualnie na diecie, która pozwoli mi przybrać na wadze. Niestety chcąc nie chcąc jem banany,grochy i przez to niestety mam bardzo poważy problem z nadmiernymi gazami. Przybywanie w miejscach publicznych to dla mnie niesamowita udręka i dla tego chciałbym się zapytać, czy istnieje jakiś mega skuteczny środek na trawienie, ostatnio kupiłem reklamowany w tv, ale nie działa. Tabletki, które pomagają wydalać gazy, odpadają bo cały dzień jestem wśród ludzi.
MĘŻCZYZNA, 23 LAT ponad rok temu

Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?

Czy wiesz co się dzieje w twoim organizmie, kiedy zjesz jakiś posiłek? Czy wiesz, dlaczego pojawiają się zaburzenia w układzie pokarmowym? Obejrzyj nasz film i zapoznaj się z wypowiedzią eksperta.

Powinien Pan spróbować zacząć od terapii probiotykowej - zażywać preparat (najlepiej złożony z kilu szczepów bakterii probiotycznych) przez co najmniej 20-30 dni. Dodatkowo sugerowałabym obniżenie podaży błonnika w diecie co powinno się przyczynić do obniżenia procesów fermentacujnych w jelicie. Polecałabym zatem zamienić częściowo pieczywo i inne produkty zbożowe na oczyszczone oraz ograniczyć podaż warzyw (można je zamienić na bardziej lekkostarwne owoce) i nasion roślin strączkowych. Może Pan spokojnie przybierać na masie opierając dietę na zwierzęcych źródłach białka jak jaja i sery oraz produktach takich jak orzechy i nasiona roślin oleistych (np. słonecznik). Jeżeli ogranicza Pan podaż również tych składników w diecie dobrym pomysłem będzie wizyta u specjalisty, który pomoże zbilansować dietę dostarczającą wszystkich składników odżywczych jednocześnie nie obciążając nadmiernie jelit.

0

Zawsze należy wcześniej namoczyć rośliny strączkowe, najlepiej przez noc - podczas namaczania mięknie skórka i rozpoczyna się proces kiełkowania, który eliminuje substancje antyodżywcze, a związki odpowiedzialne za wzdęcia (trójcukry: rafinoza, stachioza i maltotrioza) rozpuszczają się.

Po namoczeniu wylać wodę, nie używamy jej do gotowania.
Przez pierwsze 10-15 minut gotować na małym ogniu bez przykrycia, żeby ulotniły się gazy.

Należy używać przypraw przeciwdziałającym wzdęciom: koper włoski, kmin rzymski, imbir, kolendra, majeranek.

Proszę na początek używać więcej soczewicy i ciecierzycy, a mniej grochu i fasoli ( są mniej "gazujące"). Fasolę wprowadzać po kilka sztuk jednorazowo, aż się organizm przyzwyczai.

Dobrym źródłem odżywczym są dla Pana orzechy -najlepiej je sparzyć i długo żuć w ustach.
A jak będzie się Pan wybierał do Rzeszowa to zapraszam do gabinetu po doskonałe enzymy trawienne i podam kilka sugestii dla lepszego trawienia

pozdrawiam, Małgorzata Mięsowicz
http://miesowicz.fitdietetyk.pl/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty