Nasiona roślin strączkowych i warzywa kapustne (kalafior, brukselka, kalarepa, kapusta, itp.) to warzywa wzdymające, dlatego naturalnym zjawiskiem jest nadmierna ilość gazów po ich spożyciu. Najlepiej ograniczyć ich spożycie w przypadku związanego z nimi dyskomfortu, lub zastosować okresową dietę eliminacyjną i spożywać inne warzywa (np. marchew, pomidory, ogórki, sałatę), a jeśli sytuacja się nie poprawi, zgłosić się do specjalisty w celu dokładniejszej diagnostyki i ustalenia przyczyn biegunek i wzdęć. Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Z jakich warzyw zrezygnować przy niedoczynności tarczycy? – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
- Spożywanie warzyw przy marskości wątroby – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
- Jak powinna wyglądać dieta w drożdżycy? – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Dieta po operacji jelita grubego – odpowiada Mgr Bartosz Kulczyński
- Jak łączyć warzywa? – odpowiada mgr Michał Wrzosek
- Anemia a dieta na wzmocnienie organizmu – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Wzdęcia i częste gazy po zastosowaniu diety wegetariańskiej – odpowiada Dr Anna Brinken
- Gazy i wzdęcia a nietolerancja pokarmowa – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Źródła kwasu foliowego – odpowiada Lek. Magdalena Pikul
- Problemy gastryczne po zjedzeniu warzyw – odpowiada Mgr inż. Agnieszka Kopacz
artykuły
Antyoksydanty - rodzaje, właściwości, źródła przeciwutleniaczy w diecie
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) to grupa związkó
O czym świadczą ciągłe wzdęcia?
Ciągłe wzdęcia są skutkiem nieprawidłowej diety lu
Wzdęcia w ciąży - przyczyny, leczenie, jakich produktów unikać
Wzdęcia w ciąży to dość powszechny objaw, który wy