Problemy trawienne po warzywach, owocach i roślinach strączkowych

Witam. Chciałabym włączyć do diety więcej warzyw, owoców i roślin strączkowych. Niestety, spożywanie tych produktów często powoduje u mnie problemy trawienne (nadmierne gazy i biegunki). Które produkty będą dla mnie "bezpieczne"?
KOBIETA, 26 LAT ponad rok temu
Mgr Anna Pujanek Dietetyka, Leszno
30 poziom zaufania

Nasiona roślin strączkowych i warzywa kapustne (kalafior, brukselka, kalarepa, kapusta, itp.) to warzywa wzdymające, dlatego naturalnym zjawiskiem jest nadmierna ilość gazów po ich spożyciu. Najlepiej ograniczyć ich spożycie w przypadku związanego z nimi dyskomfortu, lub zastosować okresową dietę eliminacyjną i spożywać inne warzywa (np. marchew, pomidory, ogórki, sałatę), a jeśli sytuacja się nie poprawi, zgłosić się do specjalisty w celu dokładniejszej diagnostyki i ustalenia przyczyn biegunek i wzdęć. Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty