Witam,
Na początek warto zaznaczyć, że marskość wątroby jest jednostką chorobową, która wymaga zastosowania indywidualnych zaleceń dla chorego - zależą one między innymi od stopnia zaawansowania choroby. W zależności od stopnia uszkodzenia narządu dochodzi do zaburzeń przemian węglowodanów, dlatego warto zgłosić się do specjalisty, który doradziłby odpowiednią dla Pana dietę. W diecie unika się pokarmów obfitujących w błonnik tj. produktów gruboziarnistych, a warzywa i owoce podaje się w postaci gotowanej rozdrobnionej właśnie w postaci soków czy przecierów. Kiedy tolerancja na nie jest dobra można drobno tartą marchewkę spożywać. Natomiast należy wykluczyć te wzdymające: warzywa kapustne, cebulowe, suche nasiona roślin strączkowych, szparagi, śliwki, gruszki, czereśnie), ograniczyć seler, czy buraki.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaką stosować dietę przy wodobrzuszu, marskości wątroby i cukrzycy? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Spożywanie gotowanych warzyw i owoców w diecie przy chorobie refluksowej – odpowiada mgr Anna Kołdon
- Jakie warzywa i owoce może spożywać matka karmiąca piersią? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Problemy trawienne po warzywach, owocach i roślinach strączkowych – odpowiada Mgr Anna Pujanek
- Dieta dla osoby z marskością wątroby – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
- Zalecenia dietetyczne po cholecystektomii laparoskopowej – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Odpowiednia dieta dla osoby chorej na marskość wątroby – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Jakie produkty spożywać, by usprawnić pracę jelit? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Leczenie marskości wątroby bez przeszczepu – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
- Jakie owoce można, a jakich nie można spożywać przy cukrzycy? – odpowiada Lek. Izabela Brym