Odpowiednia dieta dla osoby chorej na marskość wątroby

Witam potrzebuje przykładową dietę dla osoby z marskością wątroby
MĘŻCZYZNA, 51 LAT ponad rok temu

Witam.Do ułożenia jadłospisu jest potrzebne wiele czynników np wzrost,waga,wiek, aktywność fizyczna i wywiad żywieniowo -chorobowy, więc najlepszym wyjściem byłoby udać się do dietetyka.
'pozdrawiam

0

Witam, Aby ułożyć zbilansowaną, indywidualną dietę warto udać się do specjalisty- dietetyka. Poniżej podam kilka najważniejszych zaleceń :
1. Zalecana dieta: lekkostrawna, średniobiałkowa, średniotłuszczowa, średniowęglowodanowa

2. Ogólne zalecenia do diety: 4-7 małych, bardzo świeżych posiłków, w tym 1 bogaty w węglowodany spożywany późno wieczorem w celu skrócenia okresu postu (upośledzenie glukoneogenezy). U niedożywionych chorych polecane popijanie odżywek. Niekiedy zalecana suplementacja witamin i pierwiastków śladowych.

3. Kaloryczność: 25-40kcal/kgmc/24h

4. Ilość białka: 1,2-1,6g/kgmc/24h (<50g w niewydolnościach) głównie BCAA

5. Źródła białka: polecane mleko i jego przetwory ze względu na niższą zawartość AA aromatycznych niż mięso. Chude mięsa: cielęce, wołowe, wieprzowe (gotowane lub duszone na parze) chude, gotowane ryby, chude wędliny szlachetnych gatunków, mleko słodkie, zsiadłe, twaróg chudy, jaja gotowane (jeśli dobrze tolerowane). Najłatwiej strawne są dwukrotnie mielone mięsa z dodatkiem bułki i ubitego białka.

6. Ilość węglowodanów: 3-6g/kgmc/24h (330-400g), w tym do 10% cukrów prostych.

7. Jakość węglowodanów: 330-400g, 20-35g błonnika

8. Źródła węglowodanów: pieczywo pszenne i ciemne, zwłaszcza graham, ziemniaki, rozgotowane kasze, ryż, kluski domowe, płatki owsiane. Unikać wzdymających warzyw i owoców.

9. Ilość tłuszczu: 20-25% SFA<8% cholesterol<300mg n3>=3% n6:n3=2,8-3,1

10. Jakość tłuszczu: polecane PUFA i omega-3.

11. Źródła tłuszczu: świeże masło do pieczywa, olej słonecznikowy, sojowy, oliwa z oliwek do surówek

12. Produkty wskazane: Napoje: słaba herbata, mleko słodkie i zsiadłe, śmietanka, masło świeże, rozcieńczone soki owocowe i warzywne. Porcje zupy nieprzekraczające objętości szklanki. Gotowane warzywa i owoce. Oleje roślinne. Białe pieczywo.

13. Produkty przeciwwskazane: zupy na wywarach z grzybów i kości, pokarmy wzdymające (warzywa kapustne, cebulowe, suche nasiona roślin strączkowych, szparagi, śliwki, gruszki, czereśnie), ograniczyć seler, buraki, brukiew, wykluczyć ostre przyprawy, używki (alkohol, kawa naturalna, mocna herbata, kakao), gruboziarniste produkty zbożowe, pokarmy obfitujące w błonnik. Smalec, słonina, łój. Tłuste mięsa i wędliny (np. boczek). Grzyby. Orzechy. Produkty nieświeże i z dodatkiem środków konserwujących.

14. Zalecane techniki kulinarne: gotowanie w wodzie i na parze, duszenie bez tłuszczu, pieczenie (w tym w rękawie lub folii)

15. Przeciwwskazane techniki kulinarne: smażenie na tłuszczu (w tym na głębokim tłuszczu), duszenie na tłuszczu, pieczenie na tłuszczu.
Pozdrawiam, Paulina Brzuskiewicz
www.psychodietetyk.org

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty