Dzień dobry. Proszę przeczytać artykuł http://portal.abczdrowie.pl/dieta-watrobowa-jadlopspis.
Pozdrawiam.
Aby ułożyć jadłospis, niezbędny jest wywiad dietetyczny, aby uzyskać informacje o pacjencie. Dlatego zapraszam na indywidualne konsultacje: www.lekkoizdrowo.pl
Pozdrawiam
Witam.Do ułożenia jadłospisu jest potrzebne wiele czynników np wzrost,waga,wiek, aktywność fizyczna i wywiad żywieniowo -chorobowy, więc najlepszym wyjściem byłoby udać się do dietetyka.
'pozdrawiam
Witam, Aby ułożyć zbilansowaną, indywidualną dietę warto udać się do specjalisty- dietetyka. Poniżej podam kilka najważniejszych zaleceń :
1. Zalecana dieta: lekkostrawna, średniobiałkowa, średniotłuszczowa, średniowęglowodanowa
2. Ogólne zalecenia do diety: 4-7 małych, bardzo świeżych posiłków, w tym 1 bogaty w węglowodany spożywany późno wieczorem w celu skrócenia okresu postu (upośledzenie glukoneogenezy). U niedożywionych chorych polecane popijanie odżywek. Niekiedy zalecana suplementacja witamin i pierwiastków śladowych.
3. Kaloryczność: 25-40kcal/kgmc/24h
4. Ilość białka: 1,2-1,6g/kgmc/24h (<50g w niewydolnościach) głównie BCAA
5. Źródła białka: polecane mleko i jego przetwory ze względu na niższą zawartość AA aromatycznych niż mięso. Chude mięsa: cielęce, wołowe, wieprzowe (gotowane lub duszone na parze) chude, gotowane ryby, chude wędliny szlachetnych gatunków, mleko słodkie, zsiadłe, twaróg chudy, jaja gotowane (jeśli dobrze tolerowane). Najłatwiej strawne są dwukrotnie mielone mięsa z dodatkiem bułki i ubitego białka.
6. Ilość węglowodanów: 3-6g/kgmc/24h (330-400g), w tym do 10% cukrów prostych.
7. Jakość węglowodanów: 330-400g, 20-35g błonnika
8. Źródła węglowodanów: pieczywo pszenne i ciemne, zwłaszcza graham, ziemniaki, rozgotowane kasze, ryż, kluski domowe, płatki owsiane. Unikać wzdymających warzyw i owoców.
9. Ilość tłuszczu: 20-25% SFA<8% cholesterol<300mg n3>=3% n6:n3=2,8-3,1
10. Jakość tłuszczu: polecane PUFA i omega-3.
11. Źródła tłuszczu: świeże masło do pieczywa, olej słonecznikowy, sojowy, oliwa z oliwek do surówek
12. Produkty wskazane: Napoje: słaba herbata, mleko słodkie i zsiadłe, śmietanka, masło świeże, rozcieńczone soki owocowe i warzywne. Porcje zupy nieprzekraczające objętości szklanki. Gotowane warzywa i owoce. Oleje roślinne. Białe pieczywo.
13. Produkty przeciwwskazane: zupy na wywarach z grzybów i kości, pokarmy wzdymające (warzywa kapustne, cebulowe, suche nasiona roślin strączkowych, szparagi, śliwki, gruszki, czereśnie), ograniczyć seler, buraki, brukiew, wykluczyć ostre przyprawy, używki (alkohol, kawa naturalna, mocna herbata, kakao), gruboziarniste produkty zbożowe, pokarmy obfitujące w błonnik. Smalec, słonina, łój. Tłuste mięsa i wędliny (np. boczek). Grzyby. Orzechy. Produkty nieświeże i z dodatkiem środków konserwujących.
14. Zalecane techniki kulinarne: gotowanie w wodzie i na parze, duszenie bez tłuszczu, pieczenie (w tym w rękawie lub folii)
15. Przeciwwskazane techniki kulinarne: smażenie na tłuszczu (w tym na głębokim tłuszczu), duszenie na tłuszczu, pieczenie na tłuszczu.
Pozdrawiam, Paulina Brzuskiewicz
www.psychodietetyk.org
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak powinna wyglądać dieta dla choroby refluksowej i cukrzycy? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Jaka dieta przy leczeniu Helicobacter pyroli? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Zapalenie trzustki a dieta – odpowiada Mgr Beata Podbereska
- Dieta po zdiagnozowaniu cukrzycy ciążowej – odpowiada Mgr Beata Podbereska
- Jaką dietę stosować u 90-letniej osoby z pzt, nie tolerującej słodkiego mleka? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Dieta przy refluksie żołądkowo-przełykowym – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Czego nie jeść przy refluksie? – odpowiada Mgr Ewelina Wieczorek
- Jak powinna wyglądać dieta osoby po wyleczonym wzw typu c? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Przykładowy jadłospis dla 30-latki – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Jakie owoce można jeść po OZT? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska