Zapalenie trzustki a dieta

Witam. Mam 20 lat i około 3 tygodni temu po badaniu tomograficznym stwierdzono u mnie zapalenie trzustki i w ok 50% trzustka jest martwa. Po leczeniu w szpitalu przy wypisie lekarz zalecił mi dietę lekkostrawną z wykluczeniem tłuszczy lecz nie dostałam żadnego jadłospisu a w informacje w internecie różnią się od siebie. Dostałam lek, i jem potrawy gotowane, chude mięso i czuję się dobrze lecz chciałabym wiedzieć coś konkretnego na temat diety trzustkowej.
KOBIETA, 20 LAT ponad rok temu

Witam,
W chorobach trzustki, wnioskuję że w Pani przypadku przewlekłym zapaleniu, zaleca się dietę z ograniczona ilością tłuszczu, bezwzględnego picia alkoholu, palenia papierosów oraz dietę lekkostrawną, niskobłonnikową i wysokokaloryczną (głównym źródłem powinny być węglowodany). Polecana obróbka kulinarna to: gotowanie na parze, w wodzie, pieczenie w folii. Zakazane są produkty smażone i duszone tradycyjnie. Unikać należy żywności przetworzonej, typu fast food, tłuszczów zwierzęcych, nadmiaru soli, produktów wędzonych, wyrobów cukierniczych z ciężkimi kremami, słodyczy. Polecam: pieczywo pszenne, jaja gotowane na miękko, drób, chude wędliny, drobne kasze, ryże, makarony, galaretki, chudy nabiał, owoce i warzywa- (zmiksowane, starte, gotowane, pieczone), tłuszcze roślinne. Proszę zwrócić uwagę na swój poziom glikemii (poziom glukozy we krwi), gdyż w przypadku martwicy tego narządu, może wystąpić zaburzone wydzielanie hormonu, insuliny a przez to zwiększone ryzyko cukrzycy.
Pozdrawiam, Kopaniecka Beata

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty