Witam,
W chorobach trzustki, wnioskuję że w Pani przypadku przewlekłym zapaleniu, zaleca się dietę z ograniczona ilością tłuszczu, bezwzględnego picia alkoholu, palenia papierosów oraz dietę lekkostrawną, niskobłonnikową i wysokokaloryczną (głównym źródłem powinny być węglowodany). Polecana obróbka kulinarna to: gotowanie na parze, w wodzie, pieczenie w folii. Zakazane są produkty smażone i duszone tradycyjnie. Unikać należy żywności przetworzonej, typu fast food, tłuszczów zwierzęcych, nadmiaru soli, produktów wędzonych, wyrobów cukierniczych z ciężkimi kremami, słodyczy. Polecam: pieczywo pszenne, jaja gotowane na miękko, drób, chude wędliny, drobne kasze, ryże, makarony, galaretki, chudy nabiał, owoce i warzywa- (zmiksowane, starte, gotowane, pieczone), tłuszcze roślinne. Proszę zwrócić uwagę na swój poziom glikemii (poziom glukozy we krwi), gdyż w przypadku martwicy tego narządu, może wystąpić zaburzone wydzielanie hormonu, insuliny a przez to zwiększone ryzyko cukrzycy.
Pozdrawiam, Kopaniecka Beata
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta a ostre zapalenie trzustki i wrzody dwunastnicy – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Sposób na zrzucenie kilku kilogramów przez 15-latka – odpowiada Roma Wojtewicz
- Dieta po zapaleniu trzustki a częste zaparcia – odpowiada Mgr Olga Marzol
- Stosowanie diety po zapaleniu trzustki – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Odchudzanie ud i bioder a dyscyplina sportu – odpowiada Roma Wojtewicz
- Dieta po zapaleniu jelita – odpowiada Mgr inż. Natalia Ciesielczuk
- Dieta stosowana przy zapaleniu żołądka – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Wrzody i zapalenie żołądka a dieta – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Siłownia i dieta u 16-latka – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jakie owoce można jeść po ostrym zapaleniu trzustki? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer