Jak powinna wyglądać dieta w drożdżycy?

Mam klika pytań o dietę w drożdżycy: - mleko - można czy nie? czy bezlaktozowe lub inne niż krowie można spożywać? - jogurty, kefiry - można? - sery: żółty, feta, mozarella? - mięso - czytałam, że jedynie drobiowe, a czerwone nie nadaje się - oleje, pestki - czy trzeba ograniczać? - co do jajek również znalazłam sprzeczne informacje - co natomiast z warzywami takimi jak ziemniaki, marchewka, kukurydza, które mają dużo cukrów? - czy produkty konserwowe, jak fasolka z puszki są dopuszczalne?
KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu

Witam,
W diecie wskazane są naturalne przetwory mleczne (jogurty, kefiry, sery, twarogi), ale bezwzględnie nie powinny posiadać dodatku cukru i owoców.
Jaja w diecie przeciwgrzybiczej są dobrze tolerowane.
Mięso najlepiej ograniczyć do 2 razy w tygodniu. Zalecana jest wołowina, królik, indyk, dziczyzna najlepiej w formie gotowanej, pieczonej lub duszonej. Dobrym zamiennikiem mięsa są rośliny strączkowe.
Polecane warzywa to: cebula, cukinia, czosnek, ogórek, botwinka, brokuły, brukselka, kalafior, kalarepa, kapusta biała, kapusta włoska, pietruszka, pomidory, por, rzepa, rzeżucha, rzodkiewka, rzodkiew biała, sałata, seler, szczypior, szparagi, szpinak. Marchew najlepiej spożywać w formie surowej, kukurydzę ograniczyć. Ziemniaki mogą występować w diecie pod warunkiem, że nie łączymy ich z mąką pszenną (placki ziemniaczane, kopytka itp).
Na diecie dozwolone są pestki z dyni, nasiona słonecznika, wszystkie rodzaje orzechów. Spożycie olejów należy ograniczyć do 2 łyżek stołowych dziennie, polecam olej rzepakowy, oliwę z oliwek lub prawdziwe masło.
Spożycie produktów konserwowych na diecie przeciwgrzybiczej jest kwestią dyskusyjną, ja polecam wersję "słoikową".

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty