Dieta przy kandydozie i dopuszczalne produkty

Witam serdecznie, Chciałbym uzyskać jednoznaczną odpowiedź w temacie diety przy kandydozie. Prosiłbym o potwierdzenie czy podczas tego typu diety dopuszczalne jest spożywanie: • Naturalne, gorzkie kakao (proszek), • Odżywka białkowa (izolat grochu/ryżu brązowego), bez dodatku słodzików czy innych produktów, • Płatki owsiane górskie (niezmielone), • Ocet jabłkowy, • Białe sery: ser feta, ser mozzarella, • Sery kozie, • Makaron ryżowy, • Makaron sojowy (nie GMO) • Mąkę żytnią
MĘŻCZYZNA, 29 LAT ponad rok temu

Tłuszcze wielonienasycone

Lek. Tomasz Budlewski
79 poziom zaufania

A w jaki sposób i czego została stwierdzona kandydoza? Proponuje udać się do dietetyka.

0

Witam. Naturalne gorzkie kakao jest dozwolone, odżywka białkowa bez dodatku węglowodanów także. Ocet jabłkowy oraz sery również można spożywać. Płatki owsiane, makarony i mąki nie są wskazane, ponieważ jest to źródło węglowodanów, a w diecie przeciwgrzybiczej należy ograniczać ilość węglowodanów. Zamiast węglowodanów można zwiększyć ilość tłuszczu w diecie. Podstawą diety powinny być głównie jaja, mięso, ryby, warzywa, zdrowe tłuszcze (zwłaszcza olej kokosowy, który ma działanie antygrzybiczne), w mniejszej ilości orzechy i pestki oraz bardzo mała ilość owoców. Z owoców wskazane są te o niskiej zawartości cukru np. awokado, cytryna, jeżyny, maliny. Aby udzielić bardziej szczegółowych zaleceń , niezbędny jest wywiad dietetyczny. Zapraszam na stronę www.lekkoizdrowo.pl. Pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty