Dieta na jesienną depresję

Co powinnam jeść, by wyjść naprzeciw jesiennej depresji. Jakie produkty spożywcze pomogą mi w walce z przewlekłym zmęczeniem?
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Witam Panią serdecznie,
jesienny widok za oknem, deszcz i ponure dni nie nastrajają optymistycznie. Dzięki właściwie zbilansowanej diecie możemy nie tylko poprawić sobie nastrój ale również zadbać o odporność, która ustrzeże nas przed przeziębieniami i grypą.
Dobry nastrój kojarzy nam się i słusznie z odpowiednim poziomem serotoniny. Serotonina powstaje w toku przemian tryptofanu, aminokwasu który znajduje się w produktach białkowych takich jak ryby, mięso, ser biały i żółty, jaja ale również produktach weglowodanowych, np. bananach, awokado, suszonych daktylach. W procesie przemian tryptofanu udział bierze również magnez i wit. z grupy B. A zatem do diety warto również włączyć orzechy, ziarna słonecznika, dyni, suszone owoce, gorzką czekoladę, kakao, płatki owsiane, kaszę gryczaną czy np. warzywa strączkowe.
Dieta "jesienna" powinna być kolorowa, żeby cieszyła oko. Polecam kolorowe sałatki warzywne, owocowe, koktajle owocowe, aromatyczne dania z dodatkiem ziół i przypraw rozgrzewających takich jak: cynamon, imbir, chili.
Życzę dużo radości tej jesieni i nowych doświadczeń kulinarnych, które uprzyjemnią Pani ponure dni.
Pozdrawiam
Magdalena Drażba - Dietetyk Medyczny
www.dietanacodzien.com
tel.: 48 601 656 116

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty